BP chce zase těžit ropu z moře. Rok po havárii

Ekonomika Ekonomika
4. 4. 2011 10:15
BP dosud splácí škody vyčíslené na 41 miliard dolarů
Těžba byla zastavena po loňské havárii ropné plošiny.
Těžba byla zastavena po loňské havárii ropné plošiny. | Foto: Reuters

New York - O možnost znovu obnovit těžbu ropy v Mexickém zálivu požádala americké úřady ropná společnost BP.

O žádosti informoval list The New York Times (NYT). BP chce obnovit těžbu necelý rok poté, co výbuch na její jedné těžební plošině způsobil nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států.

BP chce podle deníku obnovit produkci ropy z deseti hlubokomořských vrtů v Mexickém zálivu. Výměnou za to slibuje zpřísnění bezpečnostních podmínek na těžebních plošinách a lepší dohled na práci.  Podle NYT nepočítá BP s tím, že by hloubila nové vrty.

Vláda USA po loňské ropné katastrofě vyhlásila moratorium na námořní těžbu ropy z hloubek větších než 150 metrů. Zákaz byl sice loni v říjnu odvolán, obnovení těžby z existujících vrtů ale úřady podmiňovaly zpřísněním bezpečnostních standardů na těžebních plošinách.

Škody dosud nejsou splaceny

BP chce následovat například Exxon Mobile či Chevron, které už povolení k nové těžbě získaly.

Úřady budou mít rozhodování o žádosti BP složité. Společnost totiž stále ještě splácí škody způsobené loňskou ropnou havárií. Ty by jí měly přijít asi na 41 miliard dolarů (700 miliard korun). Američtí vyšetřovatelé navíc zvažují, zda neobviní vedení BP ze zabití. To proto, že při loňském výbuchu na těžební plošině Deepwater Horizon zahynulo 11 dělníků.

Plošina Deepwater Horizon, kterou si BP pronajala od firmy Transocean, vybuchla loni 20. dubna. Exploze nastala po nekontrolovatelném úniku ropy z vrtu, proud suroviny se nezastavil kvůli selhání pojistného ventilu. Po výbuchu se plošina potopila, z vrtu v hloubce 1500 metrů ale až do poloviny července vytékala ropa.

 

Právě se děje

Další zprávy