Bombajské filmové sny zaplavují Pákistán

Adam Junek
14. 5. 2006 0:01
Bombaj - Indické filmy mají na pažbě další zářez v uvolňování napjatých vztahů mezi Indií a Pákistánem. Uvnitř: ANKETA

Dnes totiž po dlouhých čtyřiceti letech poprvé privátní pákistánská televize uvádí film z proslavených bombajských studií, kterým se přezdívá Bollywood. Přitom teprve nedávno mohly bollywoodské sladkobolné zpěvohry vstoupit do pákistánských kin.

Budeme tam i točit

A slavily velký úspěch.

Což indickým producentům rozhodně vyhovuje. Pomáhá jim to plnit plán, podle nějž se má do roku 2007  zisk studií téměř ztrojnásobit z hodnoty v roce 2003, kdy vydělala bezmála 40 miliard rupií (zhruba půl miliardy liber).

Kromě toho chtějí své slávy v sousední zemi využít velké hvězdy. "Můj film Tádž Mahál - Věčný příběh lásky měl neskutečný úspěch v Pákistánu," libuje si jeden z nejobsazovanějších bollywoodských herců Akbar Khan. ""Myslím, že to pomůže znovuuvedení i v Indii."

Sladkobolný příběh filmu Tádž Mahál slavil úspěch v sousedním Páistánu, kam indické filmy přes 40 let nemohly
Sladkobolný příběh filmu Tádž Mahál slavil úspěch v sousedním Páistánu, kam indické filmy přes 40 let nemohly | Foto: www.santabanta.com

Další z bollywoodských superstar, Aamir Khan, už dokonce uvažuje, že natočí pákistánský film, když si nyní indičtí herci získali u sousedů takovou popularitu.

Bollywoodu se právě před třemi lety podařilo překonat krizi a znovu na sebe strhnout pozornost publika, a to nejen indického. Tamním filmům se nyní daří například v německých televizích.

Hollywood zaostává

Jak se jim to povedlo?

Snížil se počet produkovaných snímků a tvůrci se více zaměřili na jejich kvalitu a propagaci. Přesto bombajská studia porazí bez problémů v počtu natočených filmů americký Hollywood, když Indové vypustí na tisícovku snímků do světa za rok a americká konkurence asi 650.

Nad Hollywoodem vítězí Indové také počtem prodaných vstupenek do kina. I v horších časech prodával Bollywood za rok asi 3,5 miliardy lístků, americká konkurence o miliardu méně.

Přesto indický filmový průmysl za Američany značně pokulhává po finanční stránce. O velkorozpočtových snímcích si mohou Indové jen nechat zdát - jejich nejdražší snímek, akční film Ek (Jedna), přišel na 20 milionů dolarů. Americké trháky mívají rozpočty nad sto milionů.

I zisky  počítají Američané v mnohem vyšších dimenzích - pokud Bollywood vydělal něco přes miliardu dolarů v roce 2002, tak v tomtéž období si hollywoodští filmaři připsali asi 50 miliard dolarů čistého.

Nekouřit, říká vláda

Na cestě indických filmařů k vrcholu je navíc vloni zbrzdila vlastní vláda. Zakázala totiž hercům na plátně kouřit. A ve filmu se nemají objevovat ani krabičky cigaret. Ve starších filmech pak musí být kouření doprovozeno varováním, že škodí zdraví.

Výjimku dostaly jen historické osobnosti typu Winstona Churchilla. Herci a producenti se hodně bouřili a vláda částečně ustupovala. Filmaři se obávali o ztrátu sponzorů.

Ani v Tádž Mahálu nechybí klasické prostředky bollywoodských trháků - tanec a zpěv a jednoduchý příběh plný lásky
Ani v Tádž Mahálu nechybí klasické prostředky bollywoodských trháků - tanec a zpěv a jednoduchý příběh plný lásky | Foto: www.santabanta.com

Nicméně některé opravdu velké hvězdy přišly dillískému kabinetu na pomoc. "Je to moudré rozhodnutí. Často se setkávám s holčičkami, které mi říkají, že chtějí být jako já, a přesně všechno po mně opakují," uvedla pro agenturu ANI jedna z nejobsazovanějších indických hereček Lara Dutta, bývalá Miss Universe.

A kdo vlastně Bollywood ovládá a komu nejvíc záleží na jeho ziscích?

Největší hvězdy filmů těchto studií. Podle studie KPMG největšími podílníky je šestice bollywoodských superstar, které se mohou pochlubit více fanoušky než i největší hvězdy amerických filmů.

Na špici žebříčku je herec Amitabh Bachchan, současná indická legenda. Jeho investice do studií podle nepotvrzených informací přesahují šedesát procent celkového podílu.

Dalším velkým investorem je nejobsazovanější indická herečka Aishwarya Rai a herec Shah Rukh Khan, hlavní hvězda filmu Devdas a producent snímku Lagaan, který byl v roce 2001 nominován na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy