Boj Merkelové o hlasy voličů žene ceny energie vzhůru

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
16. 3. 2011 11:04
Rozhodnutí o pozastavení sedmi německých jaderných reaktorů zvýšilo ceny až o 28%
Elektrárnu víc než zemětřesení poničila vlna tsunami.
Elektrárnu víc než zemětřesení poničila vlna tsunami. | Foto: Reuters

Brusel - Potíže v japonské elektrárně Fukušima zvedají ceny energie v Evropě. Obavy z podobných problémů, s jakými nyní bojují Japonci, totiž vedly Německo k rozhodnutí o dočasném pozastavení sedmi jaderných reaktorů.

Jak informoval deník Financial Times, ceny energie na duben se v Německu zvedly o 17,9 procenta na 64,25 eur za megawatthodinu. Jde o nejvyšší nárůst ceny za jediný den od roku 2003. Od pátečního zemětřesení a tsunami v Japonsku ceny vzrostly dokonce o více než 27 procent.

"Tyto nárůsty ze dne na den jsou obrovské a budou mít dopad na ceny elektřiny v celé Evropě," řekla FT Zoe Doubleová z londýnské společnosti ICIS Heren, která sleduje dění na trzích s energiemi. Kromě Německa ceny elektřiny v současnosti rostou nejvíce ve Španělsku a Francii, která je na výrobě jaderné energie životně závislá.

Německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla o pozastavení reaktorů postavených před rokem 1980 v úterý. Toto rozhodnutí platí zatím pro tři měsíce, v této době německá vláda rozhodne, zda prodlouží plánované odstavení jaderných elektráren v roce 2022.

Podle předních evropských deníků hraje Merkelová otočením politiky o 180 stupňů především o voličské hlasy pro křesťanskou demokracii v blížících se volbách ve třech spolkových zemích.

"CDU bojuje o přežití, zejména v Bádensku-Württembersku, kde by mohla poprvé po 57 letech ztratit moc. Porážka CDU by navíc mohla být počátkem konce vládní koalice na spolkové úrovni. Ve hře je proto osud kancléřky," cituje ČTK polský deník Rzeczpospolita.

"Opozice se kancléřčině zdůvodnění oprávněně vysmála, protože to, co vláda vyprodukovala, je přirozeně jen aktivismus zaměřený na uklidnění nálad před zemskými volbami. Právě tak přirozeně je tato 'spěšná úprava frontové linie' jen trapností prvního řádu, protože sedm elektráren určených nyní k odpojení bylo dosud vydáváno za bezpečné, tak bezpečné, že se uvažovalo o prodloužení jejich provozu," konstatuje ve stejném duchu švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.


 

Právě se děje

Další zprávy