BMW hlásí rekordní prodej, zisk ale klesá

ČTK ČTK
5. 11. 2013 10:15
Provozní zisk je nižší kvůli vyšším nákladům na nové technologie a slevám.
Foto: BMW

Frankfurt - Největší světový výrobce luxusních aut BMW zvýšil ve třetím čtvrtletí prodej na nový rekord a čistý zisk mu vzrostl o 3,2 procenta na 1,33 miliardy eur (34,3 miliardy korun). Provozní zisk hlavní automobilové divize nicméně klesl, a to kvůli vyšším nákladům na nové technologie a slevám na důležitých evropských trzích.

Firma uvedla, že tržby za červenec až září klesly o 0,4 procenta na 18,8 miliardy eur (asi 486 miliard korun). Prodej aut, včetně značek Rolls-Royce a Mini, se zvýšil o 10,7 procenta na rekordních téměř 482 000 vozů.

Automobilka nyní vylepšuje nabídku a v letošním a příštím roce chce přijít na trhy s celkem 25 novými modely. Hospodaření firmy tak snižují náklady na nové technologie. Nákladná byla hlavně technologie na výrobu elektrického vozu i3, který se v autosalonech objeví tento měsíc.

Provozní zisk se snížil o čtyři procenta na 1,9 miliardy eur, hlavně kvůli vyšším nákladům na nové produkty a rostoucím nákladům na pracovní sílu. Provozní zisk hlavní automobilové divize se pak snížil o šest procent na 1,55 miliardy eur, čímž zaostal za očekáváním analytiků. Ti v anketě agentury Reuters čekali zisk 1,59 miliardy eur.

Automobilka potvrdila výhled na celý letošní rok, podle kterého očekává zisk před zdaněním na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činil 7,82 miliardy eur. Prodej aut, včetně značek Rolls-Royce a Mini, se má zvýšit na nový rekord, procentní tempo růstu však bude pouze jednociferné.

 

Právě se děje

Další zprávy