Blíží se Velká hospodářská krize? Fed opět zasahuje

Redakce EKO, Reuters
17. 3. 2008 13:53
Sazby padají, vzniká úvěrový program pro Wall Street
Výjimečné kroky Fedu přišly po sérii nouzových opatření z minulých týdnů. Jedním z důvodů je také krach investiční banky Bear Stearns.
Výjimečné kroky Fedu přišly po sérii nouzových opatření z minulých týdnů. Jedním z důvodů je také krach investiční banky Bear Stearns. | Foto: Reuters

Washington - Centrální banka Spojených států chce zastavit stávající finanční krizi všemi prostředky. Nově snížila diskontní sazby na přímé úvěry bankám a odstartovala program, který má pomoc komerčním bankám i dalším finančním institucím.

Podobná výjimečná opatření naposledy využila ve 30. letech minulého století v době Velké hospodářské krize.

Pomoc dostanou i na Wall Street

Fed již snížil diskontní sazbu ze 3,5 na 3,25 procenta, což je pouze o čtvrt procentního bodu více než základní mezibankovní úroková sazba. Přitom se očekává, že již v úterý by banka mohla snížit základní sazbu až o jeden procentní bod.

Současně byl vyhlášen nový úvěrový program, v němž si budou moci za diskontní sazbu u centrální banky půjčovat krátkodobé úvěry i jiné finanční firmy než komerční banky. Jde hlavně o primární dealery z Wall Street, kteří obchodují na finančních trzích.

Nový úvěrový program bude otevřen nejméně šest měsíců. Maximální dobu splatnosti diskontních půjček Fed prodloužil ze 30 na 90 dní.

Výjimečná opatření byla podle činitelů Fedu nutná. "Federální rezervy v úzké konzultaci s ministerstvem financí pracují na podpoře likvidních a dobře fungujících finančních trhů, které jsou nezbytností pro ekonomický růst," vysvětlil kroky Fedu jeho šéf Ben Bernanke.

Krize Bear Stearns přiměla Fed k akci

Výjimečné kroky Fedu přišly po sérii nouzových opatření z minulých týdnů a souvisely také s krachem investiční banky Bear Stearns, která se v pátek s centrální bankou a bankou JPMorgan Chase dohodla na nouzovém financování. 

Výjimečná opatření byla nutná, tvrdí šéf Fedu Ben Bernanke.
Výjimečná opatření byla nutná, tvrdí šéf Fedu Ben Bernanke. | Foto: Reuters

Nyní se již mluví o tom, že JPMorgan Chase banku odkoupí za téměř symbolickou cenu dvou dolarů za akcii a Fed bude financovat méně likvidní aktiva Bear Stearns v hodnotě až 30 miliard dolarů.

Pádem Bear Stearns by ale nemuselo vše končit, obávají se experti.

"Vládne strach, kolik dalších kostlivců ve skříni na globálních úvěrových trzích ještě je," řekl agentuře Reuters ekonom David Cohen ze singapurské firmy Action Economics.

"Fed se snaží uklidnit situaci, ale kdo ví, kolik dalších případů se objeví," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy