BlackBerry jedná s konsorciem o svém převzetí

ČTK ČTK
23. 9. 2013 21:27
BlackBerry propustí zhruba 40 procent zaměstnanců firmy.
Thorsten Heins Blackberry.
Thorsten Heins Blackberry. | Foto: Reuters

Toronto - Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se v zásadě dohodl na svém převzetí konsorciem, které vede největší akcionář Fairfax Financial Holdings, za 4,7 miliardy dolarů (90,4 miliardy Kč). Sdělila to dnes kanadská firma.

BlackBerry v pátek oznámil, že propustí 4500 lidí, což představuje zhruba 40 procent všech zaměstnanců firmy. Společnost současně sdělila, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala obrovskou provozní ztrátu a její výsledky budou horší, než čekají analytici. Čistá provozní ztráta za tři měsíce do konce srpna má činit 950 milionů až 995 milionů USD (18,1 miliardy až 19 miliard Kč).

"Je to lepší než se rozpadnout na kusy," komentoval chystaný prodej podle agentury Reuters analytik Colin Gillis ze společnosti BGC Partners. "Toto je společnost, která musí odejít z burzy, jestli má mít nějakou šanci," poznamenal také.

Akcie padaly

Obchodování s akciemi BlackBerry bylo před oznámením pozastaveno. Akcie ztrátové společnosti předtím vykazovaly denní pokles o více než pět procent, napsal web cnbc.com.

Fairfax Financial je holdingovou společností, která své obchodní aktivity soustřeďuje hlavně na oblast pojišťovnictví, uvedl také cnbc.com. Společnosti, kterou vede inženýr indického původu Prem Watsa, se podle něj někdy říká kanadský Berkshire Hathaway, podle názvu podniku úspěšného amerického investora Warrena Buffetta.

 

Právě se děje

Další zprávy