Bitcoin jsou peníze, rozhodlo Německo o virtuální měně

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 8. 2013 15:17
Důvěryhodnost platidla se tak zvýší, podnikatelských zisků se ale začnou týkat daně.
Foto: Bitcoin.org

Berlín - Virtuální měna Bitcoin se v Německu stala oficiálním platidlem. Vzhledem k tomu, že ji tamní spolkové ministerstvo financí oficiálně klasifikovalo jako "soukromé peníze", získala měna právní i daňové uznání.

Ministerstvo financí zaujalo své stanovisko v odpovědi na dotaz poslance Svobodné demokratické strany Franka Schäfflera.

"Uznání od největší evropské ekonomiky silně podpoří postavení Bitcoinu. Zároveň bude pro Spojené státy americké v budoucnu náročnější snažit se měnu zakázat," uvádí server Forexminute.

Rozhodnutí ministerstva znamená ale mimo jiné také to, že se obchodní zisky vyjádřené v Bitcoinech stávají předmětem 25procentní daně.

Podobně rozhodli v Texasu

Jako legální platidlo uznal Bitcoin tento měsíc také americký federální soud v Texasu. Stalo se tak při vyšetřování podvodu, kterého se během let 2011 a 2012 dopouštěl zakladatel texaského investičního fondu Bitcoin Savings and Trust.

Podle tamní Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) se muž dopustil nezákonné pyramidové hry, když vybíral od investorů peníze a sliboval jim vysoké týdenní výnosy. Při vyšetřování se bránil právě tím, že Bitcoin nejsou peníze, takže se na ně nevztahuje americká regulace, což ovšem soud vyvrátil.

"Je naprosto zřejmé, že Bitcoin může plnit úlohu peněz, protože za něj lze nakupovat zboží a služby," uvedl při té příležitosti soudce Amos Mazzant. Ten také připomněl, že je možné Bitcoin měnit za světové měny jako dolar, euro nebo japonský jen.

Peníze nebo komodita?

Čeští odborníci Bitcoin zatím spíše než za peníze považují za komoditu, která se podobá například cenným papírům a slouží především k investování.

Analytici upozorňují především na to, že je kybernetická měna silně spekulativní, což se projevuje prudkými cenovými výkyvy - držitelé nemají jistotu, co si za své "mince" budou moci pořídit třeba za rok.

K dalším slabým stránkám Bitcoinu patří jeho krátká historie, omezená dostupnost a množství míst, která jej akceptují. Od agrárních nebo průmyslových komodit se zase liší tím, že nemá žádné využití nebo funkci, které by jeho hodnotu udržely na nějaké konkrétní úrovni.

Cenové výkyvy

Virtuální měna existuje od roku 2009, kdy ji představil anonym přezdívaný Satoshi Nakamoto. K obrovskému posílení Bitcoinu došlo toto jaro, kdy zdražil z původních 33 dolarů až na 237 dolarů za kus, následně opět spadl pod 70 dolarů. Nyní se podle informací na jedné z hlavních bitcoinových burz Mt. Gox obchoduje zhruba za 120 dolarů.

Za prudkým růstem cen stála především kyperská krize, která zvýšila poptávku po alternativních platidlech. Následně se ovšem měna stala nástrojem spekulantů, kteří ji v reakci na zdražování začali skupovat a následně se jí opět - mimo jiné i v souvislosti s hackerskými útoky - zbavovat.

 

Právě se děje

Další zprávy