Biotechnologie trhly rekord v prodejích

ČTK, Red eko
25. 4. 2006 12:10
Praha - Téměř o pětinu na více 63 miliard dolarů poskočily tržby veřejně obchodovaných biotechnologických společností a trhly tak nový rekord.
I velkovýrobci léků sázejí stále častěji na rychlost pokroku, který skýtají biotechnologie
I velkovýrobci léků sázejí stále častěji na rychlost pokroku, který skýtají biotechnologie | Foto: Profimédia

Vyplývá to ze zprávy společnosti Ernst&Young, která vývoj biotechnologického a farmaceutického průmyslu dlouhodobě sleduje. Celosvětový nárůst ovlivnilo zejména vypršení ochranných patentů u řady léčivých přípravků; vyráběly se rovněž nové léky proti ptačí chřipce či SARS a látky, které mají chránit před biologickými zbraněmi.

Velká farmacie jde po biotechnologiích

"Pro loňský rok byl typický dramatický nárůst akvizic realizovaných velkými farmaceutickými společnostmi," uvedla E&Y s tím, že jen celková hodnota léčiv, kterým skončila patentová ochrana a která byla loni historicky nejvyšší, činila 23 miliard dolarů.

Evropský biotechnologický průmysl zaznamenal podle E&Y konec dlouhodobé restrukturalizace. Tržby veřejně obchodovaných společností se zvýšily o 17 procent, přitom o rok dříve o pět procent poklesly.

"Evropský biotechnologický trh vykázal nejlepší výsledky za poslední roky. Procentuální růst tržeb byl dvouciferný, finanční výsledky druhé nejlepší v historii," řekl šéf pracovní skupiny E&Y pro sektor německého zdravotnictví Siegfried Bialojan.

"Oživení tohoto odvětví sice v Evropě trvalo déle než v USA, ale věřím, že se úspěch roku 2005 podaří v nadcházejících letech přeměnit na trvalý růst a dosažení ziskovosti," dodal. Čísla o České republice nebo středoevropském regionu zpráva neobsahuje.

Americký biotechnologický průmysl vykazuje solidní výsledky již třetím rokem. Díky úspěchu nových výrobků se v roce 2005 zlepšily hospodářské výsledky celého sektoru. Tržby vzrostly o 16 procent a celkové odvětví se blíží černým číslům, když čistá ztráta vyjádřená jako procento z celkových tržeb loni klesla na čtyři procenta.

Asie a Pacifik vedou

Rychleji než v jiných částech světa roste biotechnologický sektor v Asii a Austrálii. Tržby v celém tomto regionu vloni vzrostly průměrně o 46 procent. V samotné Austrálii se tržby zvýšily dokonce o více než 60 procent, takže se australský biotechnologický sektor jako první na světě dostal z červených čísel a celý asijsko-australský region skončil na nule.

"Manažeři asijských biotechnologických firem i politici se snaží posílit konkurenceschopnost společností, a proto přicházejí s novými strategiemi zaměřenými na mezery na trhu," uvedl Utkarsh Palnitkar, který vede pracovní skupinu v rámci Ernst & Young India Private Limited specializující se na sektor zdravotnictví.

Konkurence v této části světa je velice ostrá, protože vlády zdejších zemí považují biotechnologie za strategickou prioritu a zahraniční investory sem láká rostoucí trh, ekonomická liberalizace a lepší ochrana duševního vlastnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy