Bilion dolarů pryč za 5 minut. Flash Crash slaví výročí

Karel Toman
7. 5. 2011 11:55
Událost spustil makléř, když v počítači zapnul algoritmus fungující jako autopilot
Foto: Reuters

New York - V pátek to bylo přesně rok od doby, kdy americká burza zažila svůj největší jednodenní propad v historii známý dnes jako Flash Crash.

"Za dobu kratší, než za kterou si uvaříte kávu, se z amerických akciových trhů vypařil skoro bilion dolarů," připomněl událost servet FT.com.

"Řeknu vám, toto je už sedmá krize, kterou jsem v životě zažil, a to jsem obchodoval, i když Amerika zažila útok na newyorská dvojčata. Ale musím říci, že něco takového tu skutečně ještě nebylo," napsal tehdy Ken Veksler ze Saxo bank.

Autopilot na fajront? Špatný nápad

Začalo to někdy o tři čtvrtě na tři odpoledne ve čtvrtek 6. května 2010. Index Dow Jones, který měl za sebou celodenní pád o 300 procentních bodů, propadl najednou během pěti minut o dalších více než 600 bodů. Podstatnou část z toho pak trhy během dvaceti minut získaly zpět. To, co prožili investoři, ale bylo hotové peklo.

"Tady je těch dvacet minut," ukazoval o rok později v pátečním vzpomínkovém vstupu editor FT.com Jeremy Grant na strmě padající křivku. "Pokud jste byl držitelem akcií Pepsi, spadla jejich hodnota za tu dobu ze 40 dolarů na jeden cent za kus. Když tohle někteří investoři viděli, měli z toho celoživotní šok."

K čemu došlo? Události tehdy spustil makléř s termínovanými obchody (futures) na stovky mil vzdálené burze v Chicagu, když ve svém počítači zapnul algoritmus fungující jako autopilot, který pořád dokola prodával a informoval o tom ostatní.

Řecko v plamenech a plná burza horkých brambor

Udělat to v době, kdy v Řecku hořely banky i s lidmi, zemi hrozil bankrot, a Wall Street měl za sebou celodenní propad akcií, zjevně nebyl nejlepší nápad.

Panika mezi makléři na Wall Street v New Yorku pak bleskovými prodeji (short selling) vzplála jako požár. Američtí regulátoři to později popsali jako „prodej na způsob přehazování horkého bramboru."

Po pětiměsíčním vyšetřování přijali sérii opatření, aby se podobný průšvih neopakoval.

Američtí regulátoři SEC a CFTTC vzápětí utvořily společný výbor, který měl vyšetřit příčiny a přijmout protiopatření. To první přijali hned měsíc po bleskovém propadu, když nastavili desetiprocentní strop, při jehož překročení nahoře nebo dole během pětiminutového intervalu bylo další obchodování automaticky odmítnuto. To později regulátoři upravili tak, že obchodování je povoleno, ale jen mezi zmíněnými stropy.

Čím ses zkazil, tím se naprav

"Zatím je to docela úspěšné opatření," odpověděl Grant na otázku, jestli se taková událost nemůže opakovat. "Od té doby jsme flash cash neměli, to ale neznamená, že nepřijde. Ale je myslím fér říct, že kvůli přijatým omezením by to nebyl flash cash takového rozsahu, jaký měl vloni 6. května."

Grant také připomněl, že v prvních dnech po pádu byly za viníka označovány bleskové prodeje umožněné supervýkonnými počítači. Nebýt však jich, nemusela se podle něj burza z propadu vzpamatovávat 20 minut, ale několik dní.

 

Právě se děje

Další zprávy