Bild: Právníci zkoumají, zda je Draghiho plán legální

ČTK ČTK
25. 9. 2012 13:09
Bundesbanka ani ECB zprávu podle agentury Reuters nekomentovaly
Foto: Thinkstock

Berlín - Právníci Evropské centrální banky (ECB) a německé Bundesbanky zkoumají meze legálnosti nedávno oznámeného programu ECB na nákupy státních dluhopisů. Napsal to nejčtenější německý list Bild bez konkrétního odkazu na své zdroje. Zpráva poukázala na další možnou překážku pro uplatnění nástroje, který by měl zastavit dluhovou krizi v eurozóně.

Podle Bildu právníci obou centrálních bank studují, jaký maximální rozsah a trvání by program nákupů dluhopisů zemí ohrožených krizí mohl mít, než by znamenal porušení smlouvy o Evropské unii, která ECB zakazuje přímé financování jednotlivých států. Podle listu je možné, že tento problém by se mohl brzy řešit u Soudního dvora EU, a obě instituce se chtějí na takovýto scénář "vyzbrojit".

Bundesbanka ani ECB zprávu podle agentury Reuters nekomentovaly. Šéf ECB Mario Draghi při oznamování nového programu na počátku měsíce řekl, že si je jistý tím, že jeho plán není porušením článku 123 evropské smlouvy, který zakazuje ECB financovat vládní deficity.

ECB před třemi týdny oznámila, že v případě nutnosti bude na sekundárních trzích neomezeně nakupovat dluhopisy států, které požádají o pomoc ze záchranného fondu ESM. Proti tomu v radě guvernérů hlasoval pouze šéf Bundesbanky Jens Weidmann. V Německu vyvolává plán obavy z toho, že ECB vměšováním se do fiskální politiky překračuje svůj mandát, vystavuje daňové poplatníky hrozbě splácení miliard eur dluhů a tištěním peněz riskuje růst inflace.

ECB ve svém prvním programu nákupů dluhopisů utratila od května 2010 do počátku tohoto roku za obligace zemí jako Řecko, Portugalsko, Itálie a Španělsko přes 200 miliard eur. Tehdy to právně hájila snahou o správné fungování její měnové politiky ve všech zemích eurozóny.

Nákupy dluhopisů se ECB snaží snižovat dlouhodobé úrokové sazby zemi, jejichž náklady financování jsou neúnosně vysoké. Nový program se má podle dosavadních zpráv kvůli zajištění legálnosti soustředit na nákupy krátkodobějších dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy