Bez elektřiny musí žít jeden a půl miliardy lidí

ČTK ČTK
18. 10. 2013 14:48
Zhruba 2,8 miliardy obyvatel světa používá při vaření nebezpečné látky
Podobné sloupy jsou ve velké části světa stále neznámou věcí.
Podobné sloupy jsou ve velké části světa stále neznámou věcí. | Foto: ČEZ

Tegu - Více než miliarda lidí na celém světě žije bez elektřiny a skoro tři miliardy lidí používají zdraví nebezpečná topiva. Vyplývá to z údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Složitý přístup milionů lidí k energiím brání dalšímu rozvoji, a proto je nutné urychlit snahy o odstranění této překážky. Uvedli to účastníci konference, která se tento týden konala v Jižní Koreji.

Podle IEA je bez přístupu k elektřině skoro půl druhé miliardy lidí. Zhruba 2,8 miliardy obyvatel světa používá při vaření paliva, jako jsou petrolej nebo odpadky, při jejichž spalování se uvolňují látky, které mají škodlivý vliv na lidské zdraví.

"Je to ekonomický problém, problém vzdělávání - bez světla není možné se večer učit, bez proudu není možné mít internet - je to ale také problém chudoby a zdraví," řekla v rozhovoru s agenturou AFP šéfka IEA Maria van der Hoevenová. Země, jako je Thajsko, Čína, Mexiko nebo Indie, podle ní udělaly velký pokrok, naopak v Indonésii je prý situace relativně horší a elektřinu nemá 30 procent obyvatel.

Přístup k energiím byl hlavním tématem posledního dne Světového energetického kongresu v jihokorejském Tegu. Podle představitele Světové banky Vijaye Iyera je zajištění přístupu k energiím dosažitelné, vyžaduje ale velké úsilí na všech úrovních.

Světová rada pro energii (WEC), která kongres pořádala, vyzvala vlády, aby toto úsilí zrychlily. Pokud se prý bude situace vyvíjet stejným tempem, pak bude v roce 2030 bez přístupu k elektrické energii odhadem 730 až 880 milionů lidí, především v subsaharské Africe.

Světový energetický kongres se od roku 1924 koná každé tři roky. WEC v úvodu odhadla, že globální poptávka po energiích se do roku 2050 zdvojnásobí. Nedostatek zdrojů fosilních paliv ale prý díky novým nálezům a technologiím není v dohledu.

 

Právě se děje

Další zprávy