Benzín rychle zdražuje, už stojí víc než 28 korun

Dušan Klimeš
6. 4. 2007 9:57
Za pět dní si ceny benzínu připsaly padesátník

Praha - Zatímco během druhé poloviny března se ceny benzínu Natural 95 ustálily u 27,60 koruny, první týden dubna přinesl zdražení o téměř šedesát haléřů na 28,30 koruny za litr.

Stejnou cestou se vydala i nafta, která za týden překročila hranici dvaceti sedmi korun a řidiči za ni zaplatí 27,3 koruny. Tyto údaje poskytla společnost CCS.

Zdražení nad 28 korun za Natural potvrzují i čísla Českého statistického úřadu, která ale změny zaznamenají vždy s určitým zpožděním.

Divoké barely

Definitivně se na cenách v Česku projevila "bouře" na světových trzích s ropou, která za poslední dva měsíce posunula hodnotu barelu ropy téměř k sedmdesáti dolarům. Přitom ještě v únoru se jeho cena blížila padesáti dolarům.

Nyní se trh relativně uklidnil, protože opadlo napětí kolem zajatých britských vojáků v Íránu.

Írán je ostatně strůjcem nervozity mezi obchodníky s ropou. Jako čtvrtý největší exportér má tento stát vliv na to, kam se ceny dále pohnou.

A tak napětí kvůli jadernému programu a hrozbám sankcí ze strany OSN posouvají cenu barelu ropy zpět k hranicím, kde byla v dobách po hurikánu Katrina.

Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Otestuje OPEC svoji moc?

Své si k cenám ropy řekl i OPEC. Začátkem února totiž vešla v platnost dohoda, že státy sdružené v kartelu OPEC sníží společně denní produkci o půl milionu barelů.

Tím se tehdy exportéři chtěli bránit právě cenám, když hrozilo, že klesnou pod padesát dolarů.

Dnes je ale situace zcela jiná. Barel stojí kolem 66 dolarů a ministři států sdružených v OPEC tak na svém dalším zasedání budou vážně přemýšlet o tom, co dál.

 

Právě se děje

Další zprávy