Belgická textilka přesune výrobu do ČR

vid, ČTK
13. 11. 2005 14:55
Brusel - Belgická textilní firma se přesouvá do země, kde spousta textilek omezuje výrobu nebo úplně končí.

Kromě Česka přesune textilka Bekaert část výroby i do Turecka. Zatímco v Česku už má textilka závod v Plandrech na Vysočině, v Turecku postaví úplně novou továrnu.

V Belgii přijde přesunem výroby o práci 440 ze 1700 lidí. Informace přinesl časopis Focus on Flanders. Důvodem propouštění a přesunu na východ jsou podle firmy stále obtížnější podmínky na belgickém trhu a konkurence levných dovozů z Asie.

Firma vyrábí především technický textil: povlaky na matrace, záclony, textilní tapety a látky pro dětské kočárky. Stěhování výroby z Belgie má být dokončeno v roce 2008.

Společnost dosud zaměstnává přibližně 1700 pracovníků a její roční tržby činí asi 150 milionů eur (tři miliardy Kč). Starší ze stovek pracovníků, které čeká propouštění, paradoxně po firmě chtějí, aby s uzavřením závodu neotálela. Belgická vláda totiž připravuje zpřísnění odchodu do předčasného důchodu - podle současných podmínek by řada z nich mohla jít do penze už ve dvaapadesáti letech.

Textilky mají potíže i v Česku

Belgická firma přesunuje výrobu do Česka, kde se ale dříve tradiční textilní průmysl potýká s podobnými problémy jako v Belgii. Textilní, oděvní a kožedělné podniky zaměstnávaly ještě před deseti lety asi 150 tisíc pracovníků, zatímco nyní je to méně než polovina.

Například spřádat přízi se v Česku nevyplatí. Kvůli tomu už propouštěla textilka Jitka z Jindřichova Hradce. Chodské pletárny, jeden z posledních výrobců textilu v Plzeňském kraji, vstoupily minulý týden do likvidace.

Netradiční textílie mají úspěch

Tradiční textilní výroba určená především pro výrobu oděvů ustupuje kvůli levným dovozům z Asie. České textilky proto sázejí na nové a netradiční textilie.

Na ně se zaměřují i čeští výzkumníci. Přístroj Nanospider, který vyvinula společnost Elmarco společně s Technickou univerzitou v Liberci, bude vyrábět speciální nanovlákno. To najde využití nejen v automobilovém nebo leteckém průmyslu, ale také v zemědělství nebo ve tkáňovém inženýrství.

I jindřichohradecká Jitka nedávno přišla s novinkou: představila látku, která odpuzuje klíšťata. Roste také výroba technických tkanin. Firmy tak těží i z rozvoje automobilové výroby  Materiál pro výplně v automobilovém průmyslu by se má například vyrábět i v novém průmyslovém centru na Rakovnicku, které bude zpracovávat technické konopí i pro stavebnictví.

Zahraniční firmy do českého textilu investují

Do Česka přišly už i jiné zahraniční firmy, které zde vyrábějí průmyslové textílie. Příkladem může být nizozemská společnost BN International, která vlastní českoskalického výrobce plátna pro technické účely Platex.

Výrobu netkaných textílií ve svitavské firmě Vigona zachránila dánská firma Fibertex, která tam investovala 870 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy