Belgická KBC se zbavuje pobočky, chce ji prodat Kataru

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 10. 2011 10:30
Matka tuzemské ČSOB potřebuje peníze na splacení dluhu, proto chce prodat filiálku
Foto: Reuters

Lucemburk - Největší belgická banka KBC, které patří tuzemská ČSOB, se zbavuje majetku. Potřebuje totiž peníze. Svou lucemburskou pobočku KBL se proto chystá prodat Kataru.

Společnost o tom v pondělí informovala na svých stránkách.

Za filiálku v Lucemburku zaplatí katarská skupina Precision Capital přes jednu miliardu eur (v přepočtu zhruba 24,8 miliardy korun). Polovina této částky přitom bude záviset na výsledcích KBL.

Očekává se, že prodej by měl být dokončen v prvním čtvrtletí 2012 - KBC musí počkat na souhlas příslušných regulačních úřadů.

KBC pokračuje v úsporách

Transakce má přinést zadlužené belgické skupině chybějící hotovost. S nedostatkem peněz se KBC potýká už dva roky. Na podzim 2009 dostala od vlámské vlády půjčku ve výši 7 miliard eur (169,75 Kč).

Pochybnosti o tom, že danou sumu zvládne splatit má přitom například agentura Moody´s, která kvůli tomu matce ČSOB v září snížila rating o jeden stupeň. KBC se proto snaží ušetřit, kde může. Kvůli nedostatku peněz mimo jiné nakonec letos neuvedla ČSOB na burzu, jak několik let plánovala.

Přesvědčení, že prodej pobočky přinese KBC kapitál a sníží její rizikový profil, potvrzuje i šéf belgické skupiny Jan Vanhevel.

"Můžeme se teď dívat do budoucnosti s větší důvěrou," komentoval ředitel KBL Jacques Peters. Spolupráce s Precision Capital skupině podle něj umožní vstoupit na nové trhy v Asii a na Blízkém východě.

Samotná belgická skupina ve svém prohlášení uvedla, že kapitál KBC by se měl prodejem zvýšit o 700 milionů euro. Klesnout by v souvislosti s transakcí naopak měl zisk ve třetím kvartále, a to o 400 milionů euro.

KBL se zabývá soukromým bankovnictvím. Na konci prvního pololetí 2011 spravovala aktiva v hodnotě 47 miliard euro. Kromě Lucemburska působí i v dalších osmi zemích západní Evropy.

O prodej této skupiny neusiluje KBC poprvé. Na počátku letošního roku vyjednávala s indickou Hinduja Group. Tehdy se ovšem nedočkala schálení regulátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy