Bayer má problém. Lék, jenž usmrtil 22 tisíc lidí

Reuters, lem
15. 2. 2008 10:30
Regulační orgány v USA selhaly. Opomenuly studii
Lék, který zabíjí, byl podán třetině všech pacientů podrobujících se složitým operacím srdce a na trhu byl několik let.
Lék, který zabíjí, byl podán třetině všech pacientů podrobujících se složitým operacím srdce a na trhu byl několik let. | Foto: Reuters

New York/Berlín - Lékařské regulační orgány ve Spojených státech selhaly. V roce 2006 nestáhly z trhu lék používaný při složitých operacích srdce a zapříčinily smrt více než dvaceti tisíc pacientů.

Trasylol z dílny farmaceutického gigantu Bayer z trhu zmizel v listopadu loňského roku poté, co Americká agentura pro kontrolu léků a potravin (FDA) uvěřila studiím, které dokazují, že lék způsobuje selhání ledvin.

Bayer má problém. Trasylol mizí z trhu

Tisíce mohly být zachráněny

Jeden z tvůrců studie, vědec Dennis Mangano ve své zprávě tvrdí, že pokud by úřady zareagovaly ihned při první zmínce v roce 2006, mohlo být zachráněno až 22 tisíc životů.

Studie byla provedena na základě údajů o 67 000 pacientech, kteří podstoupili operaci srdce. Používán byl především při voperovávání bypassů. Napomáhá srážení krve a tím brání jejím přílišným ztrátám.

Se stejnými výsledky nakonec přišla také studie samotného Bayeru. O její existenci však úřady v roce 2006 údajně neměly ponětí, hájil se předseda FDA William Hiatt v televizním pořadu stanice CBS 60 Minutes, který na celý případ v těchto dnech upozornil.

Žaloby na Bayer se množí

Mluvčí německé farmaceutické firmy Bayer Meredith Fischerová se k případu odmítla vyjádřit. Potvrdila pouze, že firma čelí celé řadě právních sporů s pacienty, kteří se cítí být poškozeni.

Lék byl podáván třetině všech amerických pacientů, kteří se podrobili složitým operacím srdce. Na trh jej Bayer uvedl roku 1993 a roku 2005 se jej prodalo za 230 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy