Bavorsko zřejmě brzy bude potřebovat elektřinu z Temelína

ČTK ČTK
4. 2. 2014 13:28
Zdroje v Bavorsku nedokážou nahradit výpadek jaderné elektrárny Grafenrheinfeld
Temelín
Temelín | Foto: Reuters

Berlín - Největší německá země Bavorsko bude brzy potřebovat elektřinu z české Jaderné elektrárny Temelín, pokud se nepodaří urychleně vybudovat vedení vysokého napětí, které by na jih Německa dopravilo elektřinu z větrných elektráren na severu země. Dnes na to upozornil německý deník Die Welt.

Zdroje v Bavorsku totiž nedokážou nahradit výpadek jaderné elektrárny Grafenrheinfeld, kterou tato spolková země odstaví v příštím roce.

Elektrárna Grafenrheinfeld je v provozu od roku 1982 a do sítě ročně dodá téměř 7000 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá čtvrtině souhrnné výroby proudu v bavorských jaderných elektrárnách. K jejímu odstavení v roce 2015 se Bavorsko zavázalo v rámci německého plánu zastavení provozu všech jaderných zdrojů v zemi.

Elektřinu, která bude chybět po odstavení jaderných elektráren, mají podle německých plánů nahradit obnovitelné zdroje. Ty se ale nacházejí především na severu země a kvůli nedostatečné přenosové síti zatím není možné dopravit dostatek elektřiny na místo její nejvyšší spotřeby.

Dovozu elektřiny do Německa by mělo napomoct i větší propojení evropských distribučních sítí, které se snaží prosadit konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Podle plánů CDU/CSU by se měl vytvořit jednotný evropský energetický prostor, který by umožnil snáz vyvažovat výkyvy ve výrobě elektřiny, k nimž dochází kvůli rostoucímu podílu obnovitelných zdrojů.

Návrh ale kritizují němečtí Zelení. Podle nich návrh povede k tomu, že bude Německo dovážet elektřinu z jaderných zdrojů v Česku a ve Francii namísto toho, aby "atomový proud" ze své sítě zcela odstranilo.

 

Právě se děje

Další zprávy