Barel ropy za 200 dolarů? Blíží se to, varují analytici

Martin Novák Martin Novák
8. 5. 2008 15:30
Kdysi nepředstavitelná hranice padne do dvou let
Cena suroviny nezadržitelně stoupá už několik let.
Cena suroviny nezadržitelně stoupá už několik let. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ropa nezadržitelně trhá jeden cenový rekord za druhým a vypadá to, že budoucnost nebude o mnoho lepší.

Na začátku roku překonala historickou hranici 100 dolarů za barel. Dnes už stojí přes 120 dolarů za barel, přičemž před rokem  to bylo jen 68 dolarů.

A teď čtěte pozorně. Uznávaný analytik investiční banky Goldman Sachs Arjun Murti předpovídá, že do dvou let bude barel stát 200 dolarů.

Murtiho prognózy se nevyplatí brát na lehkou váhu. Byl to totiž právě on, kdo už v květnu 2005 předpověděl, že ropa brzy překoná hranici sta dolarů. V době, kdy barel stál ještě 55 dolarů.

Foto: Reuters

„Šance, že cena barelu se vyšplhá na 150 až 200 dolarů za barel za šest měsíců až dva roky, je stále větší a větší," citoval analytika deník Financial Times.

Za dalším vysokým růstem cen je neschopnost zemí OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) uspokojit celosvětovou poptávku, násilnosti v Nigérii, pokles produkce v Rusku, prudce rostoucí poptávka po surovině i v souvislosti s olympiádou v Pekingu a výhledově propad íránského exportu.

Nigérie je největším africkým vývozcem ropy a osmým největším na světě. Její ropný průmysl ale ohrožují neustálé útoky povstalců a separatistů v oblasti ropných nalezišť.

Dále čtěte:

Írán by zase potřeboval investovat do svých zastaralých zařízení odhadem devět miliard dolarů, které nemá. A zakázkám pro západní firmy, jakou jsou Total a Shell, brání odpor Spojených států.

Ty chtějí íránskou islámskou republiku izolovat kvůli jejímu pokračujícímu jadernému programu.

Foto: Reuters

Očekává se, že bez modernizace a investic začne íránská produkce klesat ročně o deset procent. Přitom na Írán připadá pět procent z celosvětové produkce „černého zlata".

Možnost rychlého vzestupu cen na 200 dolarů za barel připouští i generální tajemník OPEC Šakíb Chelíl.

Nejbližší zasedání ministrů této organizace se uskuteční až v září a radikální zvýšení těžby se neočekává.

I největší světový producent - Saúdská Arábie - ustoupil od plánů zvýšit denní těžbu až na 15 miliónů barelů denně. Maximem zůstalo 12,5 miliónu barelů za den.

 

Právě se děje

Další zprávy