Barclays zvedla zisk o 92 %, nad očekávání expertů

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2010 10:24
Největší část zisku do Barclays přitekla po prodeji její investiční odnože
Pobočka Barclays Bank v Londýně
Pobočka Barclays Bank v Londýně | Foto: Reuters

Londýn - Nejvyšší zisk ze všech bank mimo území Číny, konkrétně o 92 procent vyšší než v předchozím roce, vykázala britská Barclays bank. Za loňský rok totiž měla zisk před zdaněním ve výši 11,6 miliardy liber. Podle agentury Reuters je za tímto výsledkem, který předčil očekávání expertů, především silné investiční bankovnictví.

A Barclays si snahy svých lidí náležitě cení. Oznámila, že její investiční bankéři dostanou průměrný plat za uplynulý rok 191 tisíc liber, včetně průměrného bonusu 95 tisíc liber. To vše se děje uprostřed intenzivní kontroly výplat a tlaku na přitažení opasků v odměňování.

Plných 6,3 miliardy liber utržila Barclays díky prodeji své odnože Barclays Global Investors. Kromě tohoto obchodu hovoří Barclays o zisku 5,6 miliardy liber, zatímco o rok dřív vykázala jen 1,6 miliardy.

Začátek letošního roku je také skvělý

Investiční část banky, Barclays Capital, zvýšila výdělek v loňském roce o 89 procent na 2,5 miliardy liber, především díky nákupu amerických aktiv Lehman Brothers, rozšíření do Evropy i Asie, ale i oživení na kapitálových trzích.

Spolu s výsledky za uplynulý rok Barclays také informovala o tom, že nový rok zahajuje s lepšími výsledky, než vykazovala ve stejném čase v loňském roce.

 

Právě se děje

Další zprávy