Bankrot ráje dovolených. Řecko bude stávkovat 48 hodin

Karel Toman
23. 6. 2011 13:10
Bankrot Řecka turista skoro nepocítí, ekonom Mertlík by si teď ale zájezd nekoupil
Krátké zastavení v baště brány Svatého Pavla v hradbách rhódského starého města. Tudy před půl tisícem let stříleli rytíři johanité na osmanské Turky.
Krátké zastavení v baště brány Svatého Pavla v hradbách rhódského starého města. Tudy před půl tisícem let stříleli rytíři johanité na osmanské Turky. | Foto: Karel Toman

* Aktualizace: Hlavní řecké odborové svazy vyhlásily na 28. a 29. června generální stávku

Praha - Po roce se ta otázka vrátila jako bumerang: Jet do Řecka na dovolenou, když tomuto letnímu ráji hrozí bankrot? Nebo nejet?

Ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank se Aktuálně.cz svěřil, že by si teď zájezd do Řecka raději nepořizoval.

Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) naopak uklidňuje, že v Tunisku a Egyptě turisté sotva pocítili, že se kolem tamních letovisek prohnala arabská revoluce. Řeckého bankrotu si podle něj ani nevšimnou.

Pozor na prázdné pumpy a bankomaty

"Můžou a nemusí. To záleží na tom, jak konkrétně to bude probíhat," odpověděl ekonom Mertlík na otázku, jestli čeští turisté nějak na vlastní kůži pocítí, pokud Řecko vyhlásí bankrot zrovna v době, kdy tam budou na dovolené.

"Pokud se objeví nějaké problémy v platebním styku, může se stát, že si budete potřebovat vytáhnout nějaké peníze z bankomatu a najednou zjistíte, že tam prostě žádné nejsou," uvedl Mertlík příklad, jak může případné náhlé přiškrcení likvidity v řeckém bankovním sektoru dorazit až do okolí řeckých letovisek.

Pokud ale k bankrotu skutečně dojde, očekává Raiffeisenbank spíš jeho mírnější průběh, při němž by k podobným potížím dojít nemělo.

Hlavní řecké odborové svazy vyhlásily na 28. a 29. června generální stávku. Půjde již o čtvrtou generální stávku v tomto roce, tentokrát prodlouženou na 48 hodin.

Podle Okamury nejde úplně vyloučit ani to, že dovolenou znepříjemní případná stávka leteckých dispečerů nebo autodopravců, která třeba vloni způsobila nedostatek benzínu u řeckých pump.

Okamura: Vyluxováno v obchodech nebude

Co letos čekat v Řecku?

  • Levné euro - Kvůli krizi v eurozóně vyvolané právě situací Řecka oslabilo euro, a je proto příznivý kurz pro nákup.
  • Častější stávky - Po vyslovení důvěry řeckému premiérovi Jorgosi Papandreovi se očekávají další nepopulární škrty a privatizace státního majetku. Proti obojímu je v zemi silný odpor, a dá se tedy očekávat další vlna stávek. Může se tak stát, že se vám stávkou trajektů zkomplikuje výlet z vašeho ostrova do Athén.
  • Zavřená taverna - Krátce poté, co bylo Aktuálně.cz vloni v květnu na reportáži na řeckém ostrově Rhodos, byl nucen jistý originální provozovatel jednoho příjemného baru Fatman's svůj podnik zavřít, protože kvůli odlivu turistů a zkrácení sezony nestíhal platit účty. Pokud se do Řecka budete vracet třeba i jen po roce, připravte se na to, že dveře vašeho oblíbeného podniku můžete najít nadobro zavřené.
  • Nižší ceny? - Jak kde. Vloni byly hotely dotlačeny ke slevám pod tlakem až pětinového propadu turismu po panice vyvolané upálením tří lidí během protestů v Athénách. Zatímco ale vloni zájem Čechů u Řecko o deset procent opadl, letos podle českých cestovek o 20 procent vzrostl.  Pokud zájem turistů ožije podobně v celé Evropě, důvod ke slevám odpadne.
  • Jet, nebo nejet? - Kdo v Řecku byl, nejspíš vám bez ohledu na politickou nebo ekonomickou situaci odpoví „rozhodně ano." Když věci jako eurozóna a ekonomický růst hodíte za hlavu, což se o dovolené má, je Řecko skutečný azurový ráj s bohatou historií a srdečnými lidmi.

Mertlík zase upozornil, že vyhlášení bankrotu by mohlo znamenat, že Řecko nebude mít ani na platy pro zaměstnance ve státním sektoru, což může zvýšit pravděpodobnost a rozsah stávek.

"Stávky řeckého veřejného sektoru probíhají v posledních letech poměrně pravidelně a my z minulosti víme, že to české turisty nijak významně nepostihlo," ubezpečil Okamura. "Zaměstnancům veřejného sektoru to přinese potíže, to ale neznamená, že bude v obchodech vyluxováno, ti lidé musejí něco jíst," dodal.

"Řadil bych to spíš mezi drobné nepříjemnosti na dovolené. Lidé by se zpátky domů dostali - zájezdy mají zaplacené, ty peníze do Řecka pravděpodobně dorazily. Bankrotu Řecka bych se až tak nebál, to horší jsou podvody cestovních kanceláří," shodl se Mertlík s Okamurou.

Mertlík: Když do Řecka, tak s Němci

"Kdybych měl ale mluvit za sebe, musím říct, že teď bych si asi zájezd do Řecka nekoupil. Anebo aspoň tak, abych tam jel s nějakou fakt dobrou cestovkou, nejlépe nějakou velkou německou," dodal přesto ekonom.

Podívejte se, jak se s odlivem turistů vloni potýkal řecký ostrov Rhodos

Podle Okamury k tomu ale není důvod. "V tuto chvíli žádné obavy nemáme. Státní bankrot podle našeho názoru nemá žádnou spojitost s plněním služeb podle cestovní smlouvy," řekl Aktuálně.cz  viceprezident českých cestovek.

"Hotely, dopravci a služby jsou soukromé. Jakkoliv v Evropě nemáme případy, se kterými bychom to porovnali, jsme přesvědčeni, že bankrot veřejného sektoru by plnění smluv mezi českými cestovními kancelářemi a řeckými soukromými dodavateli služeb narušit neměl. I když stát zbankrotuje, platby v soukromém sektoru by měly probíhat standardně," prohlásil Okamura.

Cestovky zatím záložní plány B nechystají

Zdůraznil přitom, že turismus je jeden z mála stabilních příjmů, na které se Řecko může spolehnout, a proto je stávkami nebo jinak neohrozí. Na HDP země se podílí dvaceti procenty a zaměstnává milion lidí.

"Tyto příjmy potřebují za každou cenu," míní Okamura. "Na příkladu Tuniska a Egypta, které mají z turismu také významné příjmy, jsme viděli, že ani tam se nepokoje do kvality služeb nepromítly," dodává viceprezident AČCKA.

"Žádné záložní plány nechystáme," uzavřel Okamura za tuzemské cestovní kanceláře a agentury.


 

Právě se děje

Další zprávy