Bankéři ECB poprvé v historii stávkují, kvůli penzím

Ekonomika Ekonomika
3. 6. 2009 19:10
Stávka se týká sporů ohledně penzí a dalších zaměstnaneckých výhod
Foto: Reuters

Frankfurt - Zaměstnanci Evropské centrální banky (ECB) se v úterý poprvé od vzniku této instituce rozhodli stávkovat kvůli sporům ohledně penzí a dalších zaměstnaneckých výhod.

Stávka přichází pouhý den před důležitým měsíčním zasedáním banky, na kterém se bude rozhodovat o nastavení měnové politiky.

Pracovníci banky se odpoledne sešli u obří značky eura před ustředím ECB ve Frankfurtu k devadesátiminutovému protestu. Banka upozornila, že má připraveny nouzové plány, které mají zabezpečit hladký chod jejích aktivit. Stávky ve velkých centrálních bankách jsou velmi ojedinělé, píše agentura Reuters.

Protest pořádá Mezinárodní a evropská organizace veřejných služeb (Ipso), což je odborový svaz zaměstnanců banky. Podle Ipso by zaměstnanecké výhody v důsledku změn mohly klesnout až o 15 procent. Odboráři si stěžují rovněž na nedostatek vlivu při jednáních o mzdách a zaměstnaneckých výhodách.

Očekává se, že ECB ve čtvrtek představí podrobnosti svého plánu na nákup dluhopisů a ponechá úrokové sazby na rekordní minimu, aby pomohla ekonomice eurozóny vymanit se z recese.

 

Právě se děje

Další zprávy