Banka platí fotbalu. Jak funguje sponzor Premier League

Matěj Čmejla, časopis CSR Forum
6. 5. 2010 15:00
Barclays podporuje projekt, díky kterému vzniklo 200 nových hřišť.
I Arsenal, jeden z klubů Premier League (na snímku jeho kouč Wenger) se zapojuje do charitativních projektů.
I Arsenal, jeden z klubů Premier League (na snímku jeho kouč Wenger) se zapojuje do charitativních projektů. | Foto: Reuters

Londýn - V každé zemi lze nalézt trochu odlišný model financování sportu. Někde plynou peníze ze soukromého sektoru především prostřednictvím nadací, jinde skrze sázkové kanceláře, zavázané zákony podporovat sport, jinde mají velké firmy speciální „sportovní" programy. Takovým příkladem je třeba banka Barclays, podporující sport v Británii.

Barclays, sídlící v Anglii, má ve více než šedesáti zemích světa kolem 25 miliónů zákazníků a 118 tisíc zaměstnanců. Do programů CSR (společenská zodpovědnost firem - ozn. red.) vkládá pravidelně procento svého zisku před zdaněním, což je zhruba 46,5 miliónů liber.

Prostor pro sport

Mezi společenskými projekty Barclays má významné místo globální program „Spaces for Sports", jenž je zaměřen na rozvoj trvale udržitelných sportovišť. Firma věří v sílu sportu, v to, že sport dokáže přinést i sociální změny. Každá její iniciativa poskytuje příležitost pro obce i různé komunity, aby se zapojily a prostřednictvím sportu se učily a rozvíjely.

Program byl zahájen v Anglii v roce 2004 ve spolupráci s fotbalovou nadací (dnes se nejsledovanější fotbalová liga světa jmenuje Barclays Premier League) a nadací, jejímž cílem je obnova životního prostředí. V roce 2008 byl program rozšířen i do zemí, v nichž Barclays působí. Mezi tyto země patří Jižní Afrika, Spojené státy americké, Španělsko, Zambie a nově také Čína. Při sestavování programu byly vytyčeny tři cíle: vytvořit opravdový a trvalý rozvoj společnosti, rozvinout ve veřejnosti uvědomění o tomto programu a zapojit své zaměstnance.

Nejen hřiště, ale celé areály 

Sídlo Barclays v Londýně
Sídlo Barclays v Londýně | Foto: barclays.com

V prvních třech letech programu rozdělila Barclays 35 miliónů liber. Jde o dosud největší investici soukromé společnosti do sportu v Anglii. Tento program vytvořil 200 trvalých, samostatných společenských sportovišť (ve 27 případech se jedná o rozsáhlá sportoviště týmů 1. a 2. anglické ligy) a distribuoval 3600 trenérských instruktivních balíčků.

Barclays ke svému projektu přizvala i partnery, jejichž investice činily minimálně 30 miliónů liber, čímž celková hodnota investice dosáhla 67 miliónů liber. Partnery jsou organizace, působící po celém světě; tyto subjekty většinou zajišťovaly projekty sportoviště dle potřeb lokálních společností. Program Barclays byl v roce 2007 oceněn cenou zdravotnické společnosti BUPA, podporované ministerstvem zdravotnictví.

Užitek programu je nesporný: vedle dokončených sportovišť, jejichž hodnota je trvalá, program zapojil a inspiroval mladé lidi, kde to bylo potřeba a zaujal i zaměstnance Barclays. Ti se dobrovolně nabídli, že se aktivně programu zúčastní nejen při přípravě sportovišť, ale i jako sportovní trenéři a mentoři, poskytující rady v oblasti obchodních dovedností.

Na konci roku 2007 bylo spočítáno, že z programu má užitek nejméně 500 000 lidí; informovanost o projektech mezi zákazníky dosáhla 14% a 73 % zaměstnanců Barclays v průzkumu uvedlo, že jsou na svou firmu pyšní.

 

Právě se děje

Další zprávy