Banány srazily unii vaz ve sporu u WTO

lem, Reuters
8. 2. 2008 15:10
EU porušuje pravidla volného obchodu, zní verdikt

Brusel/New York - Rozhodnutí dovážet banány přednostně z bývalých evropských kolonií v Africe a Karibiku odporuje pravidlům volného obchodu, rozhodla Světová obchodní organizace (WTO).

Po loňském nezdaru ve sporu s Ekvádorem, který je největším světovým exportérem banánů, se proti Evropské unii postavily Spojené státy a i ony uspěly.

Dnešní rozhodnutí Světové obchodní organizace zní jasně. "Evropská unie porušuje pravidla volného obchodu."

Žaloba USA? Irelevantní

Evropská unie, která léta podporuje dovoz banánů z bývalých evropských kolonií v Africe a Karibiku a obchod s dalšími zeměmi administrativně omezuje, se brání.

"Toto rozhodnutí, pokud bude potvrzeno, přináší špatný precedent, nejen protože je irelevantní, ale navíc nabádá členské státy WTO, aby podávaly žaloby i v případech, které se jich přímo netýkají," stojí v prohlášení Evropské komise.

Naráží na skutečnost, že Spojené státy nehájí své národní zájmy, ale zájmy nadnárodních společností, které jsou do obchodu s banány z Latinské Ameriky zapojeny.

"Fakt, že americké nadnárodní organizace, které jsou zataženy do exportu banánů z Latinské Ameriky, by nemělo stačit k tomu, aby USA podávaly žalobu," potvrdil jeden z úředníků, který si nepřál být jmenován.

Přijdou sankce?

Přestavitelé EU nyní mohou proti rozhodnutí WTO podat odvolání. Pokud neuspějí, Spojené státy budou moci uvalit na evropské zboží sankce, které Evropu přijdou na miliony dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy