Báli jsme se Číny. Teď ji vítáme, kupuje evropské dluhy

Ekonomika Ekonomika
13. 1. 2011 10:31
Experti čekají, jak dopadne další aukce španělských a italských dluhopis.
Pracovití, mrští, šikovní. Číňané se stávají světovou ekonomickou mocností, o níž se ani příliš neví, co ji vlastně patří
Pracovití, mrští, šikovní. Číňané se stávají světovou ekonomickou mocností, o níž se ani příliš neví, co ji vlastně patří | Foto: Reuters

Praha - Od strachu z Číny a jejích výrobků jsme přešli k naději, že koupí naše dluhy, napsal ve svém čtvrtečním vydání italský deník Corriere della Sera a vystihl tak pocity převládající v některých zemích eurozóny, zejména na jihu Evropy.

Čína se stala hlavním věřitelem, který skoupil španělské dluhopisy, stejně tak postupuje v případě Portugalska.

Odhaduje se, že koncem června bude čínská vláda držet 630 miliard obligací eurozóny, 7,4 procenta jejich celkového počtu, a 28 procent obligací, které jsou drženy mimo eurozónu. Někteří se ale obávají, že tyto státní papíry budou nástrojem nátlaku, který Čína použije v příhodné chvíli.

Čínské finanční subjekty daly najevo, že se budou nadále účastnit aukcí španělských vládních dluhopisů a stanou se dlouhodobými investory španělského vládního dluhu a firmy také ekonomiky. „Čína je zodpovědným a dlouhodobě orientovaným investorem na evropských finančních trzích, máme důvěru ve španělský finanční trh, kterou vyjadřujeme nákupem veřejného dluhu země," uvedl čínský vicepremiér Li Keqiang v listu El País.

Experti soudí, že Peking podporuje euro, protože se obává bipolárního světa, který ji postaví samotnou tváří v tvář Spojeným státům a jejímu dolaru.

Čínský obchodní přebytek (přes 200 miliard eur, v přepočtu 4,8 bilionu korun) je z velké části výsledkem počítačového pirátství. Hodnota exportu převyšuje hodnotu dovozu, protože Číňané kopírují většinu softwaru, který používají. Kdyby kupovali licence, byly by obě hodnoty blíže rovnováze. Ochrana práv na soukromé vlastnictví je první věcí, kterou je třeba po Pekingu požadovat, napsal italský list.

Po středeční úspěšné emisi portugalských se ve čtvrtek čeká, jak dopadne další aukce ve Šapnělsku a Itálii. Její výsledek znovu může rozehrát úvahy o pokračování krize eura, nebo je naopak utlumit.

 

Právě se děje

Další zprávy