Automobilky v USA: Záchrana bude stát již 34 miliard

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
3. 12. 2008 10:02
Velcí výrobci požádali stát o finanční injekci
Automobilka Ford čeká zlepšení prodejů. Ale nejdříve za půl roku
Automobilka Ford čeká zlepšení prodejů. Ale nejdříve za půl roku | Foto: Wikipedia

Detroit - Cena za záchranu amerických automobilek stoupá. Firmy žádají již 34 miliard dolarů v krizových půjčkách.

"Jako společnosti i jako průmysl jsme hotovi přiznat, že jsme si vybrali svůj díl chyb a špatných propočtů," uvádí Ford Motor v 36stránkovém plánu, který automobilky detroitské "Velké trojky" předložily Kongresu. "Poznali jsme, že náš obchodní model potřebuje změny, a my ty změny děláme," uvádí se dále v dokumentu.

General Motors, Ford Motor a Chrysler byly ve Washingtonu o peníze žádat již podruhé. V prvním slyšení šlo ale "jen" o 20 miliard dolarů. Firmy před zákonodárci uvedly, že jejich plány zahrnují příklon k většímu důrazu na inovaci a ekologický provoz, stejně jako na rozvoj konkurenčního prostředí.

Listopad byl přitom v pořadí již třináctým černým měsícem pro americké automobilky. Tak dlouho už dříve prosperujícím společnostem klesají prodeje.

Všichni velcí výrobci aut zaznamenali dvouciferné poklesy prodaných vozů. Stěžují si, že jejich potenciální zákazníci jsou pod tlakem ekonomické krize a slábnoucí americké ekonomiky.

Nejvíce si v listopadu pohoršil General Motors - o plných 41 procent. Hned v závěsu se drží Ford s prodejním propadem 31 procent.

Zákazníci pod tlakem

V říjnu prodali američtí automobiloví giganti jen 838 156 vozů - už tehdy to bylo nejméně za posledních 17 let.

"Zákazníci jsou pod větším a větším tlakem," posteskl si obchodní ředitel automobilky Ford Jim Farley. Zlepšení situace je podle něj daleko, ale přesto se rýsuje.

"Mírné posílení či alespoň stabilizaci prodejů očekáváme v druhé polovině příštího roku," dodal  Farley s mírným optimismem.

 

Právě se děje

Další zprávy