Automobilky v USA mají strach. Dožijí se nástupu Obamy?

Lenka Málková, Dina Podzimková
7. 11. 2008 12:56
Na Baracka Obamu čeká země v krizi, jaké jsou její nejhorší problémy?
Barack Obama, rodina
Barack Obama, rodina | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy mají nového vůdce. Jak se ale Barack Obama a jeho tým vypořádá s ekonomickou krizí, s níž se USA potýká? A s jakými problémy se jeho administrativa bude muset poprat?

Krizové signály přicházejí ze všech stran a nejhlasitěji volají o pomoc výrobci automobilů.

Obamův nástup do funkce by jim sice mohl pomoci, ale zástupci automobilového průmyslu vyjadřují obavy, zda se vůbec dožijí jeho inaugurace. "Nebude tady až do 20. ledna a to je pro tyto společnosti v tomto momentě velmi dlouhá doba," uvedl bývalý michiganský guvernér a předseda Národní asociace výrobců John Engler pro agenturu Reuters.

Konec "velké trojky"?

Automobiloví giganti prodali v říjnu jen 838 156 vozů, tedy nejméně za posledních 17 let. Nejhorší výsledek ohlásil General Motors následovaný Fordem. Poslední z detroitské „velké trojky", Chrysler, je na tom sice s „pouhým" 35 procentním poklesem zdánlivě nejlépe, jako nejmenší  a s nejnižšími finančními rezervami je ale v akutním ohrožení.

Odborníci se shodují, že pokud nedostane pomoc - a to brzy - skončí buď jako malá ryby pohlcená větším hráčem na trhu, pravděpodobně GM, nebo zbankrotuje.

To by podle Englera mohlo znamenat ztrátu až jednoho milionu pracovních míst. "Nejde jen o ty tři automobilky. Jde o jejich dodavatele," uvedl.

Nezaměstnanost je přitom s 6,1 procenta už nyní vyšší, než byli Američané zvyklí. V září tak zmizelo 159 tisíc pracovních míst. Po připočtení říjnových čísel ekonomové odhadují, že zaměstnavatelé nyní hledají o téměř milion lidí méně než na začátku roku.

Foto: Reuters

Míříme do recese, tvrdí expert

A nejde přitom zdaleka jen o výrobce aut. Americká výroba se na začátku října propadla na nejnižší úroveň od roku 1982. Lidé v obavě z dalšího vývoje raději šetří. A spotřebitelské výdaje tak spadly o 3,1 procenta. Maloobchodní řetězce hlásí za říjen dokonce nejhorší výsledky prodeje za posledních 35 let.

„Spotřebitelské výdaje tvoří 70 procent HDP a jsou podle všeho nejníže za poslední dvě dekády," uvedl pro BBC Bill Walsh, prezident společnosti Hennion and Walsh. „To naznačuje, že ve čtvrtém čtvrtletí míříme do recese."

Nepříznivá jsou i celková čísla. Amerika zažila ve třetím čtvrtletí letošního roku nejprudší pokles od roku 2002, když se propadla o 0,3 procenta. Pro čtvrtý kvartál odhady nejsou o nic pozitivnější. „Ve čtvrtém čtvrtletí nás budou čekat ne zrovna přátelská čísla HDP, očekává se propad od dvou do čtyř procent," komentoval čísla pro agenturu Bloomberg Ethan Harris ze společnosti Barclays Capital.

Nepříliš pozitivní trend navíc zřejmě bude pokračovat. Růst by měl v příštím roce zpomalit na pouhých, 1,5 procenta, v roce 2009 bude sice lépe, ale jen velmi mírně, prognózy mu předpovídají růst na úrovni 1,7 procentního bodu.

Stejně tak přibude i lidí bez práce, odborníci odhadují, že míra nezaměstnanosti se zastaví až na úrovni osmi procent, minimálně po část příštího roku se tedy bude zvyšovat.

Nastávajícího prezidenta tak dnes večer zřejmě čekají horké chvilky. Před devátou hodinou se totiž po setkání se s týmem svých poradců z oblasti ekonomiky zůčastní debaty s novináři nad problémy současných Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy