Automobilky se hrnou do Ruska. Vydělává jim

man
29. 1. 2008 14:15
Po Volvu, Renaultu a Toyotě tam přesouvá výrobu i Peugeot
Foto: peugot.cz

Moskva - Jedna automobilka za druhou otevírá nové výrobní linky v Rusku.

Jako zatím poslední dnes oznámila firma Peugeot, že v Kaluze, 180 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, postaví montážní halu s kapacitou sto tisíc vozů ročně. Vyrábět by se mělo od roku 2010.

Minulý měsíc koupil Renault podíl v ruském Avtovazu, který vyrábí Ladu.V Kalužské oblasti už staví Volvo továrnu na nákladní automobily, v Petrohradu bude vyrábět Toyota.

Rusko je v současnosti pro automobilky zlatým dolem. Zájem o nákup automobilů tam prudce stoupá a podle předpovědí expertů ruský trh co do velikosti brzy předstihne na pozici evropské jedničky trh německý.

"Prodej zahraničních vozů v Rusku se v roce 2007 zvýšil ve srovnání s předchozím rokem o třiašedesát procent," uvádí ve své analýze Association of European Businesses.

Podle ruské ministryně hospodářství Elviry Nabiullinové se loni v zemi prodalo 1,65 milionu osobních vozů a v roce 2011 by to mělo být už přes čtyři milióny.

Rusku se ekonomicky v posledních letech daří, také díky vysokým cenám ropy. Životní úroveň mnoha Rusů se ve srovnání s devadesátými lety pozvedla a to se odráží i na prodeji automobilů.

Peugeot oznámil, že Rusko patří k jeho prioritám a do továrny v Kaluze investuje 300 milionů eur. Volvo investovalo v Rusku 100 milionů eur, japonský výrobce Mitsubishi 200 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy