Automobilky čelí krizi. Prodaly o 200 tisíc vozů méně

Reuters Reuters, Dina Podzimková
14. 11. 2008 11:59
Prodej nových vozů klesl proti loňskému roku skoro o 15 procent
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30.
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Milán - Ekonomická krize drtí automobilový průmysl.

Poptávka po nových autech klesla na starém kontinentu za uplynulý měsíc téměř o patnáct procent.

"Celkově se poptávka po nových autech propadá už šestý měsíc v řadě, což je jasný signál pokračující ekonomické krize," uvádí Asociace evropských výrobců automobilů.

Nově registrovaných aut tak za říjen přibylo jen 1 134 031, tedy o 14,5 procenta méně než loni, kdy to bylo více než 1,3 milionu. To znamená druhé největší letošní snížení a pokles již šestý měsíc za sebou v řadě.

Prodej tak od počátku roku klesl už o 5,4 procenta, za prvních deset měsíců na evropské silnice vyjelo 12 852 387 nových vozů. Největší propad zaznamenalo Irsko, v němž přibylo o 54,6 procent méně nových vozů, podobně je na tom se poklesem o 40 procent Španělsko.

V nových členských zemích se trend tolik neprojevuje, počet registrací zde klesl jen o 3,3 procenta. A to hlavně zásluhou Polska, jehož prodej vzrostl o 12,3 procenta, a upevnil tak pozici země jako největšího evropského trhu s automobily.

O práci může přijít až 10 tisíc lidí

Razantní snížení odbytu se přitom již výrazně negativně projevilo v činnosti evropských automobilek.

Mladoboleslavská Škodovka kvůli malé poptávce musela již dvakrát přerušit výrobu a z jejích výrobních linek tak sjelo o desítky tisíc vozů méně, než bylo původně v plánu.

Škodovácké odbory včera potvrdily, že se firma od září zbavila asi 1500 agenturních pracovníků. Přestože vedení společnosti uvádí, že o propouštění kmenových zaměstnanců zatím neuvažuje, podle odborníků by v souvislosti s krizí mohlo v Česku o práci přijít až 10 tisíc lidí pracujících převážně pro dodavatele škodovky a dalších evropských automobilek.

V Evropě i v zámoří

Český výrobce ale zdaleka není jediný. Koncem října výrobu na čtyři dny přerušil lipský závod BMW, Dailmer plánuje v prosinci odstavit produkci na několik týdnů. Dočasné zastavení linek ohlásil francouzský renault a rumunská automobilka Dacia ohlásila snížení produkce o 30 procent oproti původnímu plánu.

Ještě o něco horší je situace za oceánem. Americký automobilový průmysl minulý týden ohlásil propad o celých 32 procent. S 838 156 vozy zdejší producenti prodali nejméně za posledních 17 let. Podle expertů by kolaps některého z největších výrobců mohl v důsledku znamenat ztrátu až 2,5 milionu pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy