Automobilka Porsche fakticky ovládla Volkswagen

Redakce EKO
16. 9. 2008 15:57
Patří jí 35,1 procenta akcií společnosti
Do podzimu budeme mít více než 50 procent, tvrdí šéf Porsche Wiedeking.
Do podzimu budeme mít více než 50 procent, tvrdí šéf Porsche Wiedeking. | Foto: Reuters

Berlín - Německá automobilka Porsche získala faktickou kontrolu nad Volkswagenem. Patří jí už 35,1 procenta akcií společnosti.

Vedení Porsche v úterý oznámilo, že koupilo 14,4 milionů akcií a přiblížilo se tak ke svému cíli, píše agentura Bloomberg.

"Našim cílem je zvýšit podíl ve Volkswagenu na více než 50 procent," prohlásil výkonný šéf Wendelin Wiedeking. "Dnešní počin je dalším krokem na cestě k tomuto cíli. Tento krok zajistil už nyní pro Porsche faktickou většinu na výroční valné hromadě," dodal.

Ovládnutí německé automobilky Volkswagen výrobcem sportovních vozů Porsche v červenci posvětila Evropská komise. Zástupci Porsche ji ubezpečili, že sloučení obou automobilek neplánují.

"Naším cílem je vytvořit jednu z nejsilnějších a nejvíce inovativních automobilových aliancí na světě, která bude schopna čelit vzrůstající mezinárodní konkurenci," uvedl tehdy Wiedeking.

Akcie Porsche se v úterý na frankfurtské burze propadly o tři procenta na 82,28 eura, zatímco akcie Volkswagenu vzrostly o 0,5 procenta na 207,67 euro.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy