Australský manažer Rio Tinto dostal v Číně 10 let

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 3. 2010 12:50
Soud vynesl tvrdé tresty za korupci, Austrálie protestuje
Čína se sice otevírá obchodu, ale pořád jde o totalitní režim
Čína se sice otevírá obchodu, ale pořád jde o totalitní režim | Foto: Reuters

Šanghaj - Čínský soud odsoudil čtyři bývalé členy vedení australské těžební společnosti Rio Tinto k sedmi až 14 letům vězení za korupci a průmyslovou špionáž.

Mezi odsouzenými je Australan, který vedl šanghajskou pobočku Rio Tinto Stern Hu, a tři jeho čínští podřízení.

Australan odešel od soudu s desetiletým trestem, jeho kolegové Wang Jung, Ke Min-čchiang a Liou Cchaj-kchuej dostali čtrnáct, osm a sedm let. Verdikt je i na čínské poměry velmi přísný a australský ministr zahraničí ho ihned po vynesení označil za nepřiměřený.

Korupci přiznali, špionáž nikoliv

Podle soudu se obvinění dopustili závažného poškození čínského ocelářského průmyslu a přísný rozsudek má odradit od dalších snah o destabilizaci čínského trhu.

Úniky informací se týkaly postojů čínské ocelářské a železárenské asociace, která koordinuje jednotné vyjednávací podmínky, jež si podniky stanovují při jednáních o nákupu surovin.

Zaměstnanci těžební společnosti sice přiznali korupci, ale obvinění z průmyslové špionáže odmítají.  Jejich srpnové zatčení bylo vyvrcholením tažení Pekingu proti vysokým cenám železné rudy, která je pro čínský průmysl klíčovou surovinou.

Společnost Rio Tinto je jedním z hlavních dodavatelů této komodity na čínský trh a zároveň působí jako vyjednavač při sjednávání cen, za které je ruda dodávána do čínských státních oceláren. 

Kromě toho, že si Australan Stern Hu odsedí deset let za mřížemi, musí ještě zaplatit pokutu milion jüanů, což odpovídá 146 tisícům dolarů. Wang Yong, který slyšel nejtvrdší trest, dostal devět let za braní úplatků a pět let za vyzrazení obchodního tajemství.

Podle australského ministra zahraničí Stephena Smithe je v případu mnoho nezodpovědných otázek, protože část soudního jednání probíhala za zavřenými dveřmi. "Zdálo se, že se čínský právní systém postupem času stává transparentnějším, ale tento případ dokazuje, že se tak neděje," cituje agentura AP australskou právničku Annu Kentovou.

 

Právě se děje

Další zprávy