Apple zvýšil zisk o 92 procent

ČTK, eko
19. 1. 2006 9:31
San Francisco - Americký výrobce počítačů Apple Computer hospodařil v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku s rekordním čistým ziskem 565 milionů dolarů.

Proti stejnému období loni je to nárůst o 91,5 procenta. Do budoucna ale podnik počítá se slabším růstem, než očekávali analytici, takže akcie na výsledky zareagovaly poklesem.

Za téměř dvojnásobným ziskem stojí prodej přehrávačů iPod, který pomohl zvýšit celkové tržby o 65 procent na 5,75 miliardy dolarů. Zisk na akcii dosáhl 65 centů proti 35 centům před rokem, a výsledek tak překonal odhady analytiků na Wall Streetu. Apple ve čtvrtletí prodal více než 14 milionů iPodů, což je asi třikrát více než před rokem.

Apple na začátku tohoto roku oznámil přechod k procesorům Intel, zatímco dosud využíval převážně čipy IBM. Chystaná změna prý firmu připravila o část předvánočního prodeje. Na toto čtvrtletí Apple předpovídá tržby 4,3 miliardy dolarů a zisk na
akcii 42 centů. Analytici však očekávali tržby přes 4,8 miliardy dolarů a zisk na akcii 51 centů.

Finanční ředitel Peter Oppenheimer řekl, že podnik zaznamenal před přechodem na procesory Intel určitou pauzu v prodeji počítačů Macintosh. Oppenheimer nicméně řekl, že u iPodů si firma drží ziskovou marži nad 20 procenty. Analytici ale upozorňují, že
pokud chce být Apple úspěšný i do budoucna, bude se muset zaměřit i na počítače, protože závislost na iPodech může být nebezpečná.

 

Právě se děje

Další zprávy