Apple zvýšil čistý zisk o 70%,iPadů se ale prodalo méně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 10. 2010 9:55
Kromě nižších prodejů iPadu zklamaly i nižší marže a výhled na další období.
Apple má narozdíl o svých konkurentů o dva palce větší obrazovku.
Apple má narozdíl o svých konkurentů o dva palce větší obrazovku. | Foto: Reuters

San Francisco - Navzdory horšímu prodeji iPadů i nižším maržím si Apple polepšil na zisku o 70 procent ve srovnání s loňským rokem.

Společnost zveřejnila své výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí, které skončilo 25. září. Za tři měsíce dosáhl Apple čistého zisku 4,31 miliardy dolarů. Zisk na akcii se zvýšil na 4,64 dolarů oproti 2,77 dolaru, v loňském roce. Tržby stouply o 67 procent na 20,3 miliardy dolarů.

Přestože hospodářské výsledky jsou lepší, než experti předpovídali, zhoršené marže měly za následek prudký pokles akcií.

Výhled je nyní opatrnější

Hůře než se čekalo, si vedl i tablet iPad. Ač trh počítal s prodejem pěti milionů přístrojů, Apple jich kvůli výrobním potížím prodal jen 4,19 milionu. Řada zájemců musela na vysněnou hračku s nakousnutým jablkem v logu počkat, protože Apple je nedokázal vyrábět dostatečně rychle.

Možná i proto je nyní Apple opatrnější s výhledem na další období. Sice očekává své tržby na 23 miliardách dolarů, zatímco trh očekává 22,3 miliardy, ale na jednu akcii počítá Apple se ziskem 4,80, zatímco trh počítal s 5,06 dolary.

 

Právě se děje

Další zprávy