Apple zaznamenal poprvé za 11 let pokles čistého zisku

ČTK ČTK
28. 10. 2013 23:10
Výsledek je impozantní, leč o 11 procent nižší než před rokem
Apple iPhone - ilustrační foto
Apple iPhone - ilustrační foto | Foto: Reuters

Cupertino - Americkému technologickému gigantu Apple klesl poprvé za 11 let čistý roční zisk. Fiskální rok uzavřel se ziskem 37 miliard dolarů (690 miliard Kč), což je impozantní výsledek, nicméně o 11 procent nižší než před rokem, informovala agentura AFP.

V prodeji jeho hlavní komodity, mobilních telefonů, se firmě v posledním čtvrtletí dařilo i dle očekávání analytiků. Podle agentury Reuters prodal Apple 33,8 milionu iPhonů a 14,1 milionu iPadů.

Tržby dosáhly za čtvrtletí 37,5 miliardy USD, zatímco burza ve Wall Street v průměru dohadovala 36,8 miliardy. Vzrostly tak o čtyři procenta.

Prodej táhnou nové modely 5S a 5C, které mají větší úspěch než předchozí řada. Jejich nižší průměrná cena se ale promítla i do potvrzeného trendu klesajícího zisku.

Podle agentury AP klesl čistý zisk firmy třetí čtvrtletí po sobě. V posledním čtvrtletí vydělal Apple 7,5 miliardy dolarů, tedy 8,26 dolaru za akcii. Loni činil zisk ve stejném sledovaném období 8,2 miliardy, respektive 8,67 dolaru za akcii.

Apple také oznámil, že v důležitém předsvátečním období od října do konce prosince očekává tržby kolem 55 až 58 miliard dolarů. Odhad ve Wall Street činí 55,65 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy