Apple žaluje Samsung, prý zkopíroval iPad i iPhone

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 4. 2011 10:08
Samsung podle žaloby zneužil chráněné známky a patenty Applu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

San Francisco, Soul - Do dalšího soudního sporu vstupuje americký elektronický gigant Apple. Tentokrát ale podala žalobu sama společnost s nakousnutým jablkem v logu.

Je namířena proti jihokorejskému konkurentovi Samsung Electronics kvůli tomu, že podle Apple "otrocky" okopíroval populární iPhone i iPad.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty doručené soudu. Podle analytiků, které agentura oslovila, je to od Applu tah, jak rychle rostoucího konkurenta "umravnit".

Firma Apple je zapojená do celé sítě soudních sporů mezi výrobci mobilů a softwarovými firmami. Mimo jiné čelí žalobě Nokie a tchajwanského výrobce HTC Corp.

Žaloba proti Samsungu tvrdí, že jihokorejský výrobce porušil některé patenty a ochranné Apple, kritizuje například tvar ikon na obrazovce. Celkově vznáší 16 obvinění. "Tento druh nestydatého kopírování je špatný," uvedla mluvčí Apple Kristin Huguetová.

Samsung uvedl, že na žalobu bude reagovat v rámci zákonných prostředků, aby ochránil své duševní vlastnictví.

Podle analytiků se nejspíš Samsung nebude proti žalobě nijak rázně ohrazovat - Apple je totiž druhým největším odběratelem jeho součástek po Sony. V loňském roce Apple od Samsungu nakoupil zejména polovodiče za 5,7 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy