Apple se dohodl s čínskou jedničkou o prodeji iPhonů

ČTK ČTK
22. 12. 2013 23:58
China Mobile je čínskou i celosvětovou mobilní jedničkou z hlediska počtu předplatitelů.
iPhone od Apple
iPhone od Apple | Foto: Reuters

Washington - Apple po šestiletém vyjednávání dosáhl dohody s největším čínským mobilním operátorem China Mobile o prodeji chytrých telefonů iPhone v jeho síti. Informovaly o tom firmy.

Dlouho očekávaná dohoda by pro ně mohla představovat způsob, jak bojovat s klesajícím podílem na největším trhu bezdrátové komunikace na světě, napsala agentura Bloomberg.

China Mobile je čínskou i celosvětovou mobilní jedničkou z hlediska počtu předplatitelů. Její předplacené služby podle dnešního sdělení využívá přes 760 milionů zákazníků. Zároveň je podle médií jedním z posledních velkých světových operátorů, který dosud nenabízel chytrý telefon iPhone od Applu.

Firmy ve společném prohlášení uvedly, že Chine Mobile začne nejnovější modely iPhonů 5S a 5C prodávat 17. ledna. Jednání o dohodě trvalo šest let a zapojili se do něj i generální ředitelé obou firem. O finančních podmínkách několikaletého kontraktu se firmy v prohlášení nezmiňují, napsal Blooomberg.

Apple v Číně své přístroje iPhone vedle prodejen Apple Store nyní prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba zbývající operátoři dohromady.

Americká společnost se potýká se zpomalujícím růstem a chce zvýšit prodej na mladých trzích. Dohodou s China Mobile získává přístup k 1,2 miliardy předplatitelů služeb mobilních operátorů v Číně, napsal Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy