Apple prohrál. Soud odmítl žádost o zákaz telefonů Samsung

ČTK ČTK
6. 3. 2014 18:36
Apple podle soudu nepředložil dostatek důkazů pro tvrzení, že sporné prvky jsou natolik významné pro poptávku zákazníků, aby to stačilo na vydání zákazu prodeje přístrojů Samsungu v USA.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

San Jose - Kalifornský soud odmítl žádost společnosti Apple o trvalý zákaz prodeje starších chytrých telefonů jihokorejského konkurenta Samsung Electronics na americkém trhu. Apple tím prohrál odvolání v jedné ze svých klíčových právních sporů o patenty.

Soudkyně kalifornského soudu v San Jose Lucy Kohová rozhodla, že Apple nepředložil dostatek důkazů pro své tvrzení, že sporné prvky jsou natolik významné pro poptávku zákazníků, aby to stačilo na vydání zákazu. Potvrdila tím své původní rozhodnutí, které loni v listopadu nařídil přezkoumat federální odvolací soud.

Kvůli nelegálnímu používání patentů Applu má Samsung podle dosavadních rozhodnutí poroty a soudu v San Jose zaplatit 930 milionů dolarů (18,4 miliardy korun). Zakázat prodej přístrojů Samsungu ale soud od počátku odmítá.

Starší modely telefonů, jejichž prodej chce Apple zakázat, už Samsung v USA neprodává. Apple ale argumentuje tím, že zákaz jejich prodeje by jeho konkurentovi zabránil v kopírování budoucích technologií.

Samsung se předloni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů a z první příčky sesadil svého rivala. Obě firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

 

Právě se děje

Další zprávy