Apple představil operační systém 4.0. pro své "hračky"

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 4. 2010 12:31
Nový operační systém zavede reklamu přímo do aplikací
Foto: Reuters

Cupertino, California - Společnost Apple představila několik nových funkcí, kterými má být doplněn operační systém tzv. chytrých telefonů iPhone a dalších produktů běžících na stejném OS. Vylepšení prý bude celá stovka.

Již čtvrtá verze operačního systému by měla být pro uživatele připravena v létě. Vývojáři aplikací ji ale budou mít k dispozici už v nejbližších dnech.

Jednou z novinek, která dost možná uživatele příliš nepotěší, je reklamní platforma iAd pro aplikace od jiných výrobců. Ta totiž umožní umisťovat reklamu přímo do stahovaných programů, tedy tam, kde dříve nebyla. Účelem iAd je přímo konkurovat Googlu a jeho reklamnímu prostoru v internetovém vyhledavači. 

Podle zakladatele Applu totiž uživatelé iPhonů tráví více času brouzdáním v obsahu vlastního přístroje, než surfováním na internetu. Proto jsou prý reklamy přímo v aplikacích účinnější, než ty umístěné v obsahu vyhledavače. Podle expertů v letošním roce příjmy z reklamy v chytrých telefonech raketově porostou, a tak se Apple vydává správným směrem.

Více programů najednou

Uživatelsky příjemnější bude možnost otevírat více programů najednou. To už umí řada smartphonů, ale u iPhonu tato funkce dosud chyběla. „Nejsme první, kdo s tím přišel, ale budeme v tom nejlepší," cituje server CNN šéfa Applu Steve Jobs.

„Je jednoduché přidat možnost otevírání více programů najednou způsobem, který vycucává baterku telefonu. My jsme ale přišli na to, jak silnému vybíjení předejít," doplnil Jobs. Majitelé iPhonů tak budou moci poslouchat například online rádio a vyřizovat při tom maily.

Další novinkou je upozornění uživatele na to, že některá ze spuštěných aplikací vyžaduje lokalizaci uživatele prostřednictvím zabudovaného GPS. Nový operační systém rovněž umožní vytváření složek, kam bude možné umisťovat aplikace třetích stran, nahrávky iTunes nebo uschovávat maily ze všech mailových účtů apod.

Verze operačního systému 4.0 bude podle generálního ředitele Applu Steva Jobse k dispozici nejdříve pro iPhone a iPod a až později pro nejnovější přírůstek do jablíčkové rodiny - tablet iPad.

iPad frčí

Prezentace nového operačního programu přichází necelý týden poté, co Apple začal s prodávat nejnovější produkt - tablety iPad. Podle Applu se jich už prodalo 450 tisíc, noví majitelé si už stáhly více než milion aplikací a přes 650 tisíc elektronických knih. 

 

Právě se děje

Další zprávy