Apple chystá novinku. Rekordní dluhopisy iBonds

ČTK ČTK
30. 4. 2013 22:47
Technologický gigant oznámil vydání svého vůbec prvního dluhopisu
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Vůbec první emise dluhopisů technologického gigantu Apple dosáhne objemu 17 miliard dolarů (333,5 miliardy korun).

Bude to největší dluhopisová emise jakékoli společnosti mimo bankovní sektor v historii. Apple chce výnosem z emise získat část peněz k realizaci plánu rozdělit mezi své akcionáře 100 miliard dolarů (téměř dva biliony korun). Pro srovnání: to jsou skoro dva roční státní rozpočty České republiky.

Apple sdělil, že emise bude mít šest částí a bude celá v dolarech. Manažeři emise, což jsou finanční ústavy Deutsche Bank a Goldman Sachs, budou nabízet investorům tranše s tříletou a pětiletou splatností s pevným i plovoucím úrokem. Kromě toho nabídnou také desetileté a 30leté papíry s pevným úrokem. Dále vydá tranše s plovoucím úrokem určovaným podle vývoje referenční sazby - tříleté papíry za jednu miliardu a pětileté za dvě miliardy dolarů.

Zdroje z trhu sdělily, že plánovaná emise bude jediná, kterou Apple v tomto roce uskuteční. To by znamenalo, že by její hodnota musela pro dosažení vytýčeného plánu dosáhnout nejméně 15 miliard dolarů.

Ani cent dluhu

Apple je jedinou velkou technologickou společností, která nemá ani cent dluhu a udržuje vysoký hotovostní přebytek. O dluhopis od výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad je mezi investory obrovský zájem. Podle zdrojů agentury Reuters v úterý přišly manažerům emise Deutsche Bank a Goldmand Sachs objednávky na dluhopis v hodnotě přes 50 miliard dolarů.

Dosud největší dluhopis mimo bankovní sektor vydala loni v listopadu farmaceutická společnost AbbVie. Emisí získala 14,7 miliardy dolarů.

Firma minulý týden uvedla, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů. Investoři se již dříve dožadovali, aby mezi ně Apple rozdělil část svých finančních přebytků. V hotovosti má sice Apple celkem 145 miliard USD, v USA má ale k dispozici volných jen asi 45 miliard. V příštích třech letech tak potřebuje získat kolem 60 miliard dolarů.

Minulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů korun). V minulých dnech akcie firmy s pomocí zpráv o dluhopisu oživily a dnes se jejich kurz pohybuje kolem 432 dolarů.

Apple v poslední době bojuje proti silné konkurenci, kterou pro něj představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Silně se prosazují i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.

 

Právě se děje

Další zprávy