AOL s Microsoftem chce konkurovat Googlu

eko, ČTK
7. 12. 2005 13:11
New York - Mediální gigant Time Warner Inc. má zřejmě na dosah dohodu o vytvoření aliance se softwarovou firmou Microsoft Corp. Jejich nová internetová reklamní služba by měla být konkurencí společnosti Google Inc.

Napsal to dnes list Wall Street Journal Europe s odvoláním na zdroje blízké jednáním.

Předpokládá se, že dohoda vznikne ještě do konce roku. Je ale stále možné, že se America Online ze skupiny Time Warner rozhodne pro pokračování smlouvy s Googlem.

V úterý vývoj v jednáních naznačoval spíše alianci AOL s Microsoftem. V tomto případě by AOL přestala využívat Google jako hlavní internetový vyhledávač a místo něj by využívala službu MSN od Microsoftu.

AOL nyní využívá Google, a ten dává AOL část reklamních příjmů, které má díky zákazníkům AOL. Loni tak Google zaplatil AOL 300 milionů dolarů. Generální ředitel Googlu Eric Schmidt v pondělí uvedl, že jeho firma hodlá s AOL spolupracovat i nadále.

Google vytvořil internetovou službu, jež efektivně propojila reklamu s výsledky internetového vyhledávání. Firmě to zajistilo růst, díky kterému má tržní hodnotu 120 miliard dolarů, zatímco Time Warner 88 miliard.

Mluvčí Microsoftu se ke zprávě odmítl vyjádřit a mluvčí Time Warner nebyl k zastižení, napsal list.

 

Právě se děje

Další zprávy