Analytici: Samsung prodal více smartphonů než Apple

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 10. 2011 14:46
Předběžný zisk Samsungu za třetí čtvrtletí je větší, než odborníci čekali
Foto: Jan Langer

Soul - Jihokorejskému výrobci Samsung se ve třetím čtvrtletí dařilo lépe, než se očekávalo. Na zisku měl největší podíl prodej chytrých telefonů. Společnost o tom informovala v pátek, když zveřejnila předběžné výsledky za období od července do konce září.

Očekávaný zisk za třetí kvartál má činit 4,2 bilionu jihokorejských wonů (v přepočtu 66 miliard korun). Analytici agentury Reuters přitom předpověděli maximálně 3,95 bilionu wonů. Ačkoliv toto číslo předčilo očekávaný výsledek, meziročně si firma o 14 procent pohoršila.

Detaily ohledně hospodaření za sledované období se společnost chystá zveřejnit v průběhu října.

Boj s Applem pokračuje

Jak zástupci skupiny informovali, hlavním tahounem se staly chytré telefony. "Tablet Galaxy S2 hrál pravděpodobně klíčovou roli. A tak to zůstane, dokud Apple nepředstaví lepší verzi svého iPhonu," uvedl Kyung Woo-hyun z vedení Samsungu.

Chytré telefony ve druhém čtvrtletí představovaly 26 procent všech prodaných výrobků. Ve stejném období loňského roku to bylo pouze 12 procent.

Ke zvýšení prodaných kusů došlo i navzdory konkurenčnímu boji se společností Apple, v rámci něhož soudy Samsungu zakázaly prodávat tablety na německém, holandském nebo australském trhu. Důvodem byla stížnost Applu, který upozornil na pozornost tabletů se svým iPadem.

Samsung naopak usiluje o zablokování prodejů iPhonu 4S ve Francii a Itálii.

Jak Reuters uvedl, vzhledem k dosaženým výsledkům se Samsung zřejmě stane největším prodejcem smartphonů ve třetím čtvrtletí. Doposud jím byl Apple, který za duben až červen 2011 prodal o milion chytrých telefonů více než jihokorejská skupina.

O tom, že má Samsung šanci vytlačit v prodeji chytrých telefonů Apple na druhé místo, je přesvědčený například analytik Hyundai Securities Jong-suk Baek. "Smrt Steva Jobse může Apple dlouhodobě oslabit a Samsungu přinést více příležitostí," říká pro Financial Times.

Růst ve čtvrtém kvartále bude podle analytiků umírněnější. Důvodem má být trvající pokles poptávky po paměťových čipech DRAM a LCD obrazovkách, což táhne dolů jejich ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy