Americkou burzu táhnou investiční banky

Michal Najman
16. 6. 2006 10:00
New York - Po delší době propadů zaznamenávají světové burzy oživení a růst. Za růstem amerických burz stojí zejména dobré výsledky investičních bank.

Akcie banky Bear Stearns vzrostly za včerejšek o 2,5 procenta na 127,33 dolarů poté, co banka oznámila, že její čtvrtletní zisk vzrostl o 81 procent.

Dařilo se i další investiční bance Goldman Sachs, jejíž akcie vzrostly o 2,3 procenta na 141,71 dolarů. Co zapříčinilo růst zde? Banka zvýšila svou nabídku za společnost Associated British Ports na 4,75 miliardy dolarů.

V úterý také banka potěšila analytiky, když oznámila vynikající výsledky hospodaření. Její čtvrtletní zisk více než zdvojnásobil v porovnání s loňskem a pohybuje se blízko rekordních hodnot.

V pondělí vlnu dobrých zpráv ze sektoru investičních bank odstartovala banka Lehman Brothers, jejíž výsledek hospodaření ve druhém čtvrtletí překonal očekávání a vzrostl o 47 procent.

Za vším hledej akvizice

Výsledky investičních bank překonaly očekávání analytiků. Co za nimi stojí? Zejména výborné výsledky na poli akvizic, fúzí a obchodování.

V oblasti akvizic a fúzí přibývá zejména nepřátelských převzetí. Marný boj současných vlastníků pak plní stránky novin a rozdmýchává mnohdy zbytečné emoce státníků.

Více o snaze Mittal Steel koupit Arcelor čtěte ZDE.

Indický ocelářský gigant Mittal Steel se již několik dlouhých měsíců snaží spolknout evropského konkurenta Arcelor. Největší vodárenská společnost Veolia chce koupit světovou jedničku ve stavebnictví Vinci.

Přečtěte si: Proč fúzuje jednička ve vodárenství Veolia s jedničkou ve stavebnictví Vinci

V Rusku zase státem kontrolované společnosti praktikují obrácenou privatizaci a skupují jednu společnost za druhou. Devět státních podniků již ovládá 40 procent veškerého ruského trhu.

Více o tomto tématu zjistíte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy