Americké krávy mění jídelníček, kvůli suchu jí čokoládu

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 8. 2012 16:10
Díky čokoládě ušetřím u každé krávy půl dolaru denně, chválí si farmář
Foto: Karel Toman

Reno, Praha - Kukuřičná krize v USA, způsobená rekordním suchem, má další dopad. Někteří farmáři začali krmit zvěř sladkostmi, například čokoládou. Vyjde je to levněji.

"Čokoláda navíc vlastně obsahuje více energie než klasická kukuřice," říká Joseph Watson ze státu Kentucky, který chová na čtrnáct set krav a sladkostmi je začal krmit před několika týdny.

Jak informuje stránka ABC 57, čokoládu značky Hershey získává ve slevě. Mívá totiž prošlé datum spotřeby, takže ji už nelze prodávat v supermarketech. Běžně by prodejci výrobek zlikvidovali, krávám ale podle rančerů neškodí.

"Je těžké věřit, že je tomu skutečně tak, ale už se dostavily výsledky," tvrdí Watson, podle něhož dobytek zatím nevykazuje žádné zdravotní problémy, ba naopak přibral.

Krávy jí čokoládu po kilech

Podobnou zkušenost má farmář Orville Miller ze státu Nevada.

"Tím, že dáme denně všem našim kravám dohromady 270 až 360 kilo čokolády, ušetříme 50 až 60 centů na jedno zvíře za den. To je docela dobrá úspora," říká pro server Eyewitness News. Každé zvíře přitom denně sní zhruba 2,7 kilogramu pochoutky.

Watson čokoládu mixuje se směsí minerálů. Miller zachází ještě dál a kromě čokolády krmí krávy také zbytky mexické kuchyně.

Obsahuje podle něj totiž ideální poměr látek, které zvířata potřebují. "Je tam vše, kukuřice, tacos, sýr, fazole…," vyjmenovává zemědělec.

Nedostatek pocítíme i my

Ceny kukuřice se drží na šedesátiletých maximech již měsíc. Nahoru je vyhnala sucha, jaká Spojené státy nepamatují od roku 1956. Už v srpnu federální vláda odhadovala, že nepříznivé počasí zasáhlo necelých 90 procent veškeré úrody.

Potravinářství přitom není hlavním odvětvím, kde nacházejí pěstitelé odbyt. Největší část plodiny se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata. Chovatelé tak nyní nemají dobytek čím krmit a často musí likvidovat celá stáda.

Dalším důsledkem se tedy stávají rostoucí ceny masa - v USA se letos podle odhadů zvýší o 3,5 až 4,5 procenta. Zdražení bychom koncem léta nebo během podzimu neměli uniknout ani my - komoditní trhy v celém světě jsou totiž podle tuzemských analytiků těsně provázané.


 

Právě se děje

Další zprávy