Americké automobilky dostanou úvěr 15 miliard dolarů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
11. 12. 2008 8:49
Návrh zákona prošel Sněmovnou reprezentantů
Prezident Bush žádá ujištění, že vynaložené peníze nejsou vyhozené peníze.
Prezident Bush žádá ujištění, že vynaložené peníze nejsou vyhozené peníze. | Foto: Aktuálně.cz, White House Photo

Detroit - Nejprve se na návrhu zákona dohodl Bílý dům s demokraty Kongresu a poté plán státní pomoci automobilovému průmyslu schválila také Sněmovna reprezentantů.

Nyní se čeká už jen na souhlas Senátu, který by měl o návrhu hlasovat ještě v průběhu tohoto týdne. Ale jeho osud stále leží ve hvězdách. Tábor republikánů totiž neskrývá své obavy.

Plán počítá s nouzovými úvěry ve výši 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun) a předpokládá, že automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler budou muset projít restrukturalizací, nebo vyhlásit bankrot.

O záchraně přitom ještě o víkendu pochyboval prezident George Bush. "Jsou to důležité firmy, ale na druhou stranu nechceme do nich pouze strkat peníze," řekl Bush v rozhovoru pro televizní stanici ABC.

"Myslím, že musí být důkladně prozkoumána životaschopnost všech částí automobilek, aby bylo zaručeno, že dlouhodobě přežijí," dodal.

Demokratický senátor Harry Reid nicméně doufal, že se automobilky pomoci dočkají. Potřebné miliardy ale podle něj nebudou vynaloženy bez rozmyslu. "Pokud firmy nepředloží plán, jak být dlouhodobě konkurenceschopné a výdělečné, finanční pomoc nedostanou," prohlásil.

Situace ve Spojených státech je tak stále kritická. Poptávka po autech klesá kvůli postupující recesi a obtížnějšímu přístupu k úvěrům. V listopadu prodej automobilů klesl meziročně o 36,7 procenta a roste počet lidí bez práce. Jen v listopadu o ni přišlo více než 530 tisíc lidí.

Pád amerických automobilek by o práci připravil další miliony, čehož se obává současný i budoucí americký prezident. Proto se stále hledá to správné řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy