Americké akcie nejníž za šest týdnů, trh oživení nevěří

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 8. 2010 22:38
Obavy z propadu největší ekonomiky světa do "dvojité recese" trvají
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

New York - Americké akcie zakončily týden čtvrtým dnem poklesu za sebou a zažily nejhorší výsledek za posledních šest týdnů. Investoři nenacházeli důvody k obnovení nákupů, protože páteční zprávy z americké ekonomiky byly smíšené a nenaznačovaly žádné výraznější zlepšení.

Na devizovém trhu všeobecně rostl dolar, který těžil z obav investorů z útlumu americké ale i světové ekonomiky a z trvajících evropských problémů s dluhy.

Dow Jonesův index v závěru obchodování na newyorské burze ztratil 0,16 procenta a skončil na 10.303,15 bodu. Index trhu Nasdaq klesl o 0,77 procenta na 2173,48 bodu. Za celý týden Dow Jones ztratil 3,3 procenta a od počátku roku ztrácí 1,2 procenta. Nasdaq za týden oslabil o více než pět procent.

Akciový trh v červenci a na počátku srpna díky příznivým firemním výsledkům rostl, tento týden se však dostal pod tlak nepříznivých makroekonomických zpráv a obav z propadu největší ekonomiky světa do "dvojité recese". Starosti vyvolaly v posledních dnech zejména zprávy z trhu práce a úterní krok americké centrální banky, která zhoršila výhled ekonomiky a rozhodla se ji podpořit novými intervencemi.

Páteční údaje byly sice o něco lepší, obavy investorů však kvůli své nepřesvědčivosti neodstranily. Maloobchodní obrat sice minulý měsíc oživil, tržby bez prodeje automobilů a benzinu však klesly. Předběžný srpnový index spotřebitelské důvěry také stoupl, spotřebitelé ale nadále nečekají do budoucna výraznější zlepšení.

Dolar v pátek dál výrazně rostl a euro se vůči němu propadlo na nové třítýdenní minimum. Nad překvapivě příznivými údaji o vývoji německé ekonomiky převážily na devizovém trhu obavy z problémů některých zemí eurozóny s dluhy, které vyvolaly nepřesvědčivé výsledky aukce italských vládních dluhopisů.

Americká měna nyní těží z poklesu zájmu investorů o riziková aktiva a tento týden zažila vůči koši měn nejsilnější růst od října 2008. Slábnoucí ekonomika neoslabuje americkou měnu, nýbrž většinu ostatních měn, protože vyvolává obavy z globálního útlumu a zesílení evropských problémů s dluhy. Investory to nutí uchylovat se k bezpečným aktivům, jako je japonský jen, dolar nebo zlato.

Euro k dolaru ke konci newyorského obchodování kleslo o 0,4 procenta na 1,2770 USD a za celý týden ztratilo čtyři procenta, nejvíce od května. Dolar k jenu sice dnes zpevnil o 0,4 procenta na 86,24 JPY, je však nadále na dohled nedávného 15letého minima. Vůči koši měn dolar za celý týden posílil o 3,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy