Americká ekonomika přidala 0,6 procenta

alt, Reuters
30. 4. 2008 16:00
Investice klesly, pokračuje propad stavebnictví
Foto: Reuters

Washington - Americká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,6 procenta. Odhad oznámilo ministerstvo obchodu USA.

Tempo růstu HDP bylo stejné jako v posledním loňském čtvrtletí. Analytici podle agentury Reuters v průměru očekávali růst jen 0,2 procenta. Číslo udává změnu oproti předchozímu kvartálu přepočtenou na roční míru.

Akciové indexy i dolar na zprávu reagovaly mírným posílením, číslo ale nerozptyluje obavy z recese.

K růstu přispěla hlavně změna stavu zásob. V následujících měsících tak firmy mohou snížit produkci s tím, jak se budou snažit zásoby prodat, uvedla agentura Bloomberg.

Investice firem do budov, vybavení a softwaru klesly o 2,5 procenta, což znamená nejslabší první kvartál za čtyři roky. V posledních třech měsících roku 2007 investice rostly.

Na pomalém růstu se podepsalo i pokračující splaskávání bubliny v sektoru nemovitostí: výdaje na stavbu obytných budov klesly o více než čtvrtinu. To je devátý kvartální pokles v řadě a zároveň největší pád od roku 1981.

Soukromá spotřeba stoupla o procento, nejpomaleji od recese v roce 2001.

Ceny podle zprávy ministerstva obchodu stouply ročním tempem 2,6 procenta. Podle centrální banky bylo průměrné zdražování jen 2,2 procenta, uvedla agentura Bloomberg. Fed totiž používá index, který neobsahuje ceny potravin a energií.

Podle dříve vydaných údajů v USA od začátku roku ubylo skoro čtvrt milionu pracovních míst.

Odhad růstu HDP byl vydán jen několik hodin před rozhodnutím centrální banky o úrokových sazbách. Všeobecně se očekává jejich další snížení, po kterém si Fed patrně dá přestávku, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy