Americká banka spočítala, kdo vyhraje fotbalové MS

Andrej Rády, investicniweb.cz
23. 5. 2010 10:23
Nikoliv Brazílie, ale Angličané jsou největšími adepty na zisk titulu v Jihoafrické republice.

Praha - Ne, ani velká americká banka nemá páky na to, aby mistra světa ve fotbale sama určila. Ovšem její kvantitativní modely předpověděly přesné pořadí medailistů: 1. Anglie, 2. Španělsko, 3. Nizozemsko.

Bankovní analytici JPMorgan se s blížícím se začátkem fotbalového šampionátu stávají fotbalovými experty. Kvantitativní modely přece fungují, nebo ne?

Kvantitativní modely jsou matematické metody, které slouží k efektivnímu sledování trhu a rozeznávání jednotlivých investičních příležitostí. Jsou založeny na informacích a datech (doporučeních, oceněních a podobně), které pomáhají v odhadech ziskovosti akcií.

Kvantitativní tým JPMorgan shrnul své fotbalové závěry následovně:

- Vycházeli jsme ze žebříčku FIFA, výsledků v historii, kurzů sázkových kanceláří a z našeho JPM Team Strenght indikátoru (indikátor síly mužstva), a tyto faktory jsme dali dohromady s matematickými modely, které předpovídají výsledky jednotlivých zápasů.

- Nejsilnějším týmem podle našeho modelu bude Brazílie, ovšem kvůli rozlosování skupin a plánu vyřazovací části není největším favoritem turnaje. Výsledkem naší konstrukce je pořadí Anglie - Španělsko - Nizozemsko.

- Třemi největšími favority podle sázkových kanceláří (ke 30. dubnu) jsou Španělsko (3,9:1), Brazílie (5:1) a Anglie (5,4:1). Jeden z těchto týmů zvítězí s pravděpodobností 52,2 procenta.

Než půjdete vsadit, myslete třeba i na to, že samotná JPMorgan brala celý model především jako zajímavé "procvičení" techniky a popularizaci kvantitativních modelů. Taky byste se možná měli zamyslet, jestli vám zrovna Anglie připadá jako největší favorit. Ale to nechme protentokrát stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy