American Airlines hrozí pokuta, porušily bezpečnost

alt, Reuters
15. 8. 2008 11:30
Odkládaly opravu autopilotů
Foto: Reuters

Washington - Pokutu přes sedm milionů dolarů navrhuje americký Úřad pro letectví firmě American Airlines za porušení bezpečnostních pravidel.

Pokuta se týká hlavně loňského prohřešku s dvěma stroji MD-83. Firma věděla, že mají závadu na autopilotu, přesto letadla ještě nějakou dobu létala bez opravy.

American Airlines se závěry kontroly nesouhlasí a pokutu považují za přehnanou, uvedla firma.

Společnost už měla problémy na jaře: musela zrušit více než tři tisíce letů poté, co jí úřad nařídil provést inspekci flotily letadel MD-80.

Američané a Britové společně

American Airlines ale tento týden upoutaly pozornost i jinak: oznámily podpis užší spolupráce s British Airways a španělskou Iberií v letech přes Atlantik. Měly by tak lépe obstát v konkurenci.

Spolupráci musí ještě povolit antimonopolní úřady, u kterých už firmy v roce 2001 narazily. Mezitím ale vstoupila v platnost dohoda "Open Skies," která dovolila aerolinkám z USA létat na kterékoli letiště v EU a naopak a uvolnila tak konkurenci.

Aerolinky proto věří, že tentokrát ve svojí snaze uspějí.

Podobnou spolupráci už navázaly firmy sdružené ve Star Alliance - Lufthansa a United Airlines a ve SkyTeamu - Air France-KLM a Delta Airlines.

Čtěte dále:
British Airways a Iberia jednají o sloučení
Krize American Airlines končí. Letadla v neděli poletí

 

Právě se děje

Další zprávy