Amazon vydělává víc, hodně ale utrácí za nové pobočky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 10. 2010 9:48
Největší internetový obchod se přizpůsobuje sílící poptávce.

San Francisco - Vyšší čistý zisk i tržby, ale výhled na nižší provozní zisk v dalším čtvrtletí, oznámil největší světová internetový obchod Amazon.com.

Ve třetím kvartále jeho čistý zisk stoupl ve srovnání s loňským rokem o 16 procent na 231 milionů dolarů, tržby stouply dokonce o 39 procent na 7,56 miliardy.

Zisk tak rostl pomaleji než u hlavního konkurenta obchodu - portálu eBay, který svůj zisk za stejné období zvýšila o 23 procent, vydělala však téměř dvojnásobek toho co Amazon - 423 milionů dolarů.

Růst zisku Amazon jde na vrub rostoucí poptávky. Spolu s ní ale rostou i provozní náklady firmy, která buduje po celém světě nová centra, aby poptávku dokázala uspokojit. Tím je ovlivněn i výhled na další čtvrtletí, kde sice předvánoční prodej vyžene tržby na předpokládaných 12 až 13 miliard dolarů. Kvůli růstu provozních nákladů ale společnost očekává pokles provozního zisku až o 24 procent na 360 milionů.

"Vánoční svátky jsou období, kdy můžete získat zákazníky. Domníváme se, že Amazon má nějaké propagační plány na získání nových zákazníků cenovou politikou či zvláštní nabídkou u dopravy zboží. Mohli by vyměnit část marže za možnost dlouhodobějšího růstu," uvedl analytik Scott Tilghman ze společnosti Hudson Square Research.

 

Právě se děje

Další zprávy