Aljaška rozdělí miliardu ropných dolarů mezi obyvatele

dkl, CNN
21. 9. 2007 14:50
Roční příděl činí 1654 na jednoho

Juneau - Téměř každý obyvatel Aljašky brzy dostane do své schránky šek na 1654 dolarů, v přepočtu 33 tisíc korun.

Oznámila to ministryně Sarah Palinová. Peníze vláda Aljašky svým občanům posílá každoročně. Je to jejich podíl na ropném bohatství země.

Firmy, které chtějí těžit ropu na Aljašce, si musí kupovat licence a odvádět poplatky. A část těchto peněz je vyplácena přímo, v hotovosti, lidem, kteří na Aljašce žijí celý rok.

Z 670tisícové populace se rozdělování peněz týká šesti set tisíc, a to včetně dětí.

Asi 41 procent těchto obyvatel, kteří mají na peníze nárok, se narodilo přímo na Aljašce.

Legrace? Ne pro místní

"Doufám, že tyto peníze, přátelé, investujete moudře," řekla Palinová davu, který se sešel při oficiálním vyhlášení letošní částky.

Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters
Aljaška v rukou Ameriky - nákup tisíciletí
Foto: NOAA
Exxon: pokuta za 17 let starou havárii

Někteří tuto praxi berou jako výhodu Aljašky proti zbylým států USA a stala se i námětem parodování ve filmu Simpsonovi.

Pro spoustu místních ale šek není žádný vtip.

Jde o nezanedbatelný příspěvek do rodinného rozpočtu, který pomáhá překonat strasti, kterým lidé na Aljašce denně čelí. Jejich vysoké životní náklady plynou především z velkých vzdáleností mezi jednotlivými městy.

Například vesnice Galena s šesti sty obyvateli je od nejbližšího většího města vzdálena 250 mil a dopravu zajišťuje letecké taxi Colina Browna. Podle něj mu peníze pomáhají krýt rostoucí náklady na benzín.

Zatímco průměrně stojí v USA galon 2 až 3 dolary, on platí téměř pět.

Transaljašský ropovod
Transaljašský ropovod | Foto: Aktuálně.cz

Třicet let bohatství

Aljaška ustanovila svůj Stálý fond v roce 1976 poté, co bylo objeveno naleziště North Slope. Dividendy pak byly vypláceny od roku 1982 v rozpětí od 331 dolarů až po rekordních 1963 v roce 2000. Loni byla dividenda 1106 dolarů.

Fond má nyní hodnotu asi 38,7 miliardy korun.

"Dividenda obyvatelstvu není přímo úměrná hodnotě fondu či objemu těžby," říká mluvčí fondu Laura Acheeová.

Ceny ropy, které nyní překračují osmdesát dolarů za barel, mohou výrazně zvýšit hodnotu fondu, peníze ale musí být investovány. Výplaty jsou počítány jako pětiletý průměr příjmů z investic.

Zatím bylo mezi občany rozděleno více než patnáct miliard dolarů od doby, co fond začal vyplácet.

Pokud někdo dostává výplatu od samého začátku, přišel si již na 27 536 dolarů, v přepočtu dle dnešního kurzu asi 550 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy