Alitalia musí vrátit 300 milionový úvěr, je nelegální

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 11:20
Rozhodla o tom Evropská komise
Podle komise je překlenovací úvěr, který počátkem roku schválila odstupující vláda Romana Prodiho, nelegální.
Podle komise je překlenovací úvěr, který počátkem roku schválila odstupující vláda Romana Prodiho, nelegální. | Foto: Alitalia

Brusel - Úvěr italské vlády ve výši 300 milionů na řešení problémů národní letecké společnosti Alitalia není v souladu se zákonem. Rozhodla o tom Evropská komise.

Podle komise je překlenovací úvěr, který počátkem roku schválila odstupující vláda Romana Prodiho, nelegální, protože jde o určitou formu státní pomoci. Alitalia tak bude muset půjčku v hodnotě 300 milionů eur (7,6 miliardy korun) vrátit.

Evropská unie nicméně dala zelenou plánu na záchranu Alitalie podnikatelským konsorciem CIA. Proti převzetí leteckého dopravce touto skupinou ale včera opět protestovali jeho zaměstnanci, kteří nejsou spokojeni s podobou nových pracovních smluv. Jejich stávka si vyžádala zrušení téměř stovky letů.

Do konce listopadu se rozhodne

CIA nabízí za letecké operace Alitalie celkem 275 milionů eur v hotovosti, dalších 100 milionů je konsorcium připraveno zaplatit za divizi služeb Alitalia Servizi, letištní operace Alitalia Airport, regionální divizi Alitalia Express a nízkonákladovou dopravu Volare.

Stávkovat se bude, vyhrožují zaměstnanci.
Stávkovat se bude, vyhrožují zaměstnanci. | Foto: Reuters

Součástí dohody s vládou je rovněž převzetí dluhu ve výši 625 milionů eur, tedy zhruba poloviny celkových pohledávek uplatňovaných vůči Alitalii.

Nově vznikající aerolinky kupují také obchodní známku Alitalia, všechna vzletová a přistávací práva v Itálii a většinu zahraničních. Jejich vznik již posvětila i Mezinárodní asociace letecké přepravy.

K uzavření dohody by mělo dojít do konce listopadu. Následovat bude spojení s domácí Air One a hledání zahraničního partnera, kterým by mohla být francouzská Air France-KLM nebo německá Lufthansa.

 

Právě se děje

Další zprávy