Akcionáři hrozí vedení Saab kvůli kauze Gripen

Adam Junek
20. 4. 2007 16:30
Vlastníci žádají vysvětlení. Šéfové mlčí
Nad Vítkovem dvakrát přelétly Gripeny a Alky.
Nad Vítkovem dvakrát přelétly Gripeny a Alky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Stockholm/Praha Chceme jasně slyšet, že Saab neuplácel a ani o korupci při prodeji a následném pronájmu gripenů české armádě nevěděl.

Tak by se dal shrnout postoj části akcionářů švédského koncernu Saab.

Vedení firmy však jen mlží a akcionářům dochází trpělivost. Mluví o změně managementu či dokonce o prodeji svých podílů.

Podivné dokumenty

V souvislostech
Autor fotografie: sh

V souvislostech

FAKTA: VŠE O KAUZE GRIPENY
Může to být jedna z největších polistopadových afér. Objevily se indície, které ukazují na korupci doprovázející prodej gripenů.

Nejaktivnější je v tomto směru významná švédská pojišťovací a investiční společnost Folksam. "Velmi nás znepokojila reportáž televize SvT, a tak jsme se začali velmi aktivně o tuto kauzu zajímat. Zjistili jsme, že Saab má velmi propracovanou politiku, jak používat takzvané agenty. A také, jak zabránit úplatkářství. Jenže to nebyl případ společného podniku s BAE Systems - Gripen International," popsala pro deník Aktuálně.cz šéfka komunikace Folksamu Carine Lundbergová.

Dokument, který má redakce k dispozici totiž říká: "... pokud bude pro potřeby Gripen International najímán 'poradce', bude se tak dít prostřednictvím a podle pravidel BAE Systems..."

"To se nám vůbec nelíbí. Polovinu odměny platil Saab, ale neměl žádnou kontrolu. Navíc pravidla BAE najímání těchto lidí nejsou veřejná. Kromě toho až do roku 2002 nebylo uplácení zahraničních politiků či úředníků v Británii kriminálním činem. A tak žádáme od vedení Saab, aby jasně řeklo, že žádná korupce neproběhla, nebo minimálně bez vědomí managementu Saab. A takový postoj stále manažeři nezaujali," říká Ludbergová.

Mlčení a mlžení

Folksam proto vyvolal veřejnou diskusi ve švédských médiích, kde požadoval, aby vedení Saab jasně řeklo, zda o nekalých praktikách vědělo, či nikoliv.

Odpovědí bylo jen nic neříkající prohlášení: "Ujišťujeme, že neschvalujeme nelegální praktiky. Zároveň bereme vznesená obvinění velmi vážně. Spolupracujeme plně s policií. Dokud však nebude vyšetřování u konce, nemůžeme dále komentovat tuto kauzu."

Akcionáři tak znovu před pár dny na valné hromadě požadovali vysvětlení. Odpověď však byla stejná.

"Pokud se ukáže, že vedení lhalo, budeme požadovat jeho výměnu. Jsme však příliš malý akcionář, abychom to dokázali sami," podotýká Ludbergová.

Kromě toho firma už uvažuje i o prodeji svého podílu. "Vždy se snažíme být aktivním vlastníkem, ale pokud bude firma usvědčena z nekalých praktik, rozhodně je reálnou možností desinvestice."

 

Právě se děje

Další zprávy